Hem Ekonomi ERICSSON TYNGER INDEX EFTER RAPPORT, OMXS30 -1,6%

ERICSSON TYNGER INDEX EFTER RAPPORT, OMXS30 -1,6%

förbi admin
0 kommentar

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det var mestadels rött på Stockholmsbörsen på torsdagen när flera bolag backade efter kvartalsrapporter. Ericsson föll tyngst medan Swedish Match steg något efter ett höjt bud från Philip Morris.

Omkring klockan 12.50 stod storbolagsindexet OMXS30 1,6 procent ned vid nivån 1.894, vilket var klart svagare än de större börserna på kontinenten. Tyska DAX-indexet sjönk 0,5 procent och franska CAC40 var upp 0,1 procent.

Inom storbolagsindexet var det mestadels rött och allra tyngst gick det för Ericsson.

Bolaget redogjorde för sämre marginalutveckling i tredje kvartalet och flaggade dessutom för att nya kontrakt väntas späda ut marginalen under 2023. Dessutom har avmattning i Nordamerika noterats, en marknad som varit stark och lyft Networks under en längre tid.

Betydande nya kontrakt med ytterligare geografi kommer tillsammans med tidigare tecknade kontrakt fortsätta att öka försäljningen under fjärde kvartalet och även bidra med betydande volymer under 2023, skrev Ericssons vd Börje Ekholm. Detta räckte dock inte på långt när för marknaden, som skickade ned Ericssons aktie i ett 15-procentigt ras.

En annan rapportförlorare var gruvbolaget Boliden, som backade 8,1 procent. Bättre rörelseresultat än väntat men i övrigt något sämre siffror gick att uttyda i rapporten. Gruvverksamheten tyngde medan smältverken gick bättre. Fördelaktiga valutakurser har också stöttat kvartalsresultatet, konstaterade vd Mikael Staffas.

Lastbilstillverkaren Volvo presenterade bättre omsättning men svagare marginaler än väntat i tredje kvartalet. Orderingången var dock 32 procent bättre än väntat, på 64.700 lastbilar jämfört med förväntade 48.800. Det var Europa som stod för ökningen.

Samtidigt sjönk emellertid lastbilsverksamhetens justerade rörelsemarginal till 9,7 procent (10,9). Kostnader relaterade till energi, material och störningar i leveranskedjan har fortsatt att öka, konstaterade vd Martin Lundstedt. Aktien sjönk med närmare 5 procent.

ABB:s rapport fick ett något bättre mottagande och var relativvinnare under torsdagen med en nedgång om 0,2 procent. Industribolagets siffror var mer i linje med förväntan. ABB höjde prognosen för marginalförbättringar och spår sig nu kunna nå 2023 års mål om “minst 15 procent” redan i år.

Teleoperatören Tele2, som redovisade högre omsättning än väntat men något lägre resultat än estimaten, tappade 0,7 procent. Prognoserna upprepades men de utmanande makrotrenderna väntas fortsätta, enligt vd Kjell Johnsen.

Insprängt i rapportflödet noterades att Philip Morris bud på tobaksbolaget Swedish Match höjts med en tiokrona till 116 kronor per aktie, ett bud som enligt den amerikanska budgivaren blir det sista, vilket är att betrakta som ett bindande uttalande. Aktien steg med runt 2 procent till 112:55 kronor.

Nibe hade ytterligare en tuff dag på börsen. Efter ett tapp om 9 procent på onsdagen i spåren av en rekommendationssänkning från Morgan Stanley föll aktien ytterligare drygt 6 procent på torsdagen. Analysfirman the Analyst har enligt källor till Nyhetsbyrån Direkt släppt en rapport i vilken den rekommenderar att blanka Nibe med en riktkurs om 35 kronor.

Bild: OMXS30 torsdag den 20 oktober

Bildkälla: Infront


Du kanske också gillar