Hem Ekonomi Ett steg närmre skärpta regler

Ett steg närmre skärpta regler

förbi admin
0 kommentar

Politikerna vill införa polistillstånd och avgift för att få hyra ut elsparkcyklar i Karlstad.

Foto: Tommy Andersson

Kommunpolitikerna i Karlstad har tagit ett steg närmre skärpta regler för elsparkcyklar.

Kommunstyrelsen röstade på fredagen för samma förslag som klubbades i teknik- och fastighetsnämnden nyligen. Det vill säga att det i fortsättningen ska krävas polistillstånd för att få hyra ut elsparkcyklar i Karlstad och att kommunen ska ta ut en månadsavgift av företagen som hyr ut fordonen.

Genom krav på polistillstånd får kommunen möjlighet att ställa villkor att elsparkcyklarna inte får parkeras varsomhelst, till exempel. Detta kan styras med geodata i fordonen. Den som hyr en sparkcykel kan då inte parkera förrän fordonet är uppställt på en godkänd plats.

Kommunstyrelsen håller också med teknik- och fastighetsnämnden när det gäller taxorna. Uthyrarföretagen bör betala 125 kronor för friflytande fordon som hyrs på den plats fordonet råkar befinna sig respektive 60 kronor per fordon för de som hyrs ut från fasta uppställningsplatser.

Dessa nya regler ska skrivas in i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Karlstads kommun och gälla från 1 juli i år. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige 16 juni och det beslutet går att överklaga, men de signaler kommunpolitikerna fått tidigare är att elsparkcykel-uthyrarna är med på förändringarna.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar