Hem Ekonomi EU: Enigheten stor om att norpa energibolagens övervinster

EU: Enigheten stor om att norpa energibolagens övervinster

förbi admin
0 kommentar

Vid ett extrainsatt möte på fredagen diskuterade EU:s 27 energiministrar vad de kan göra för att lindra för hushåll och företag när energipriserna rusar. EU-kommissionen har skissat på flera tänkbara förslag. Sverige är positiv till alla, enligt energiminister Khashayar Farmanbar, som deltog på plats i Bryssel.

Han nämner specifikt att minska förbrukningen, införa pristak på gas samt att tillfälligt föra över bolagens övervinster till konsumenterna. Det sistnämnda finns det bred enighet för i medlemskretsen. Många energibolag, vars produktionskostnader inte har påverkats av krisen, gör enorma vinster när marknadspriserna ligger på rekordnivåer.

En annan av EU-kommissionens idéer är mer kontroversiell – att införa pristak på rysk gas. Det innebär att EU, inte marknaden, bestämmer hur mycket importerad rysk gas får kosta. Syftet är att beröva Ryssland på intäkter samtidigt som det gynnar EU:s energikonsumenter.

Länder som är beroende av rysk gas, som Slovakien, Bulgarien och Ungern, är oroliga för att att leveranserna helt upphör.

– Om prisrestriktioner enbart införs på rysk gas leder det omedelbart till att ryska gasleveranserna avbryts. Man behöver inte vara Nobelpristagare för att förstå det, sade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto inför fredagens möte.Foto: Olivier Matthys/AP

Andra länder vill ha pristak på all gas, alltså även det som kommer från till exempel Norge.

– Att ha pristak på bara rysk gas räcker inte. Det behövs pristak på all gas för att räkningarna ska kunna bli lägre, säger Belgiens energiminister Tinne Van der Straeten.

1 min 29 sek.
Dagens Nyheters Carl Johan von Seth reder ut varför elpriserna är så höga.

Tjeckien är detta halvår ordförande för EU:s möten i ministerrådet. Landets energiminister Jozef Sikela säger efter mötet att man enats om ett tillfälligt pristak på all gas, alltså inte bara rysk.

Det är ett av flera lagförslag som man vill att EU-kommissionen lägger fram.

– Det var ingen enkel diskussion och definitivt inte den sista vi har, men vi hittade en klar riktning för vad som behöver göras, säger Sikela.

I normala fall kommer omkring 40 procent av EU:s gasimport från Ryssland. Den andelen har nu sjunkit till runt 10 procent.

Statsminister Magdalena Andersson kallar mötet i Bryssel för ”ett genombrott”.

– Det är ett stort steg för att få ned priserna i hela EU, säger hon vid en pressträff i Stockholm.

Magdalena Andersson tror att elpriserna i södra Sverige kan halveras om EU:s uppgörelse får slutligt klartecken av medlemsländerna.

EU-kommissionen ska i mitten av nästa vecka presentera sina konkreta lagförslag på energiområdet.

Läs mer.

Fem förslag ska ta EU igenom energikrisen

EU-kommissionen: Slussa energibolagens övervinster till kunderna

Du kanske också gillar