Hem Ekonomi Experten om Apples nya betallösning: ”Blir jobbigt för Klarna”

Experten om Apples nya betallösning: ”Blir jobbigt för Klarna”

förbi admin
0 kommentar

Apple Pay Later är en ny tjänst som kostnadsfritt låter användarna dela upp sina betalningar, vilket därmed direkt konkurrerar med Klarna. Fintechanalytikern Douglas Forsling tror att kampen blir tuff – för Klarna.

Apple Pay Later presenterades igår på Apples utvecklarkonferens WWDC och släpps i höst, med början i USA. Genom tjänsten kan användare dela upp sina köp i fyra lika stora ränte- och avgiftsfria betalningar, utspridda över sex veckor.

– När tjänsten finns som default i hälften av befolkningens mobiltelefoner så blir det svårt för andra att konkurrera. För Klarna innebär detta mycket högre motstånd i USA. Detta kommer definitivt att bli jobbigt för Klarna, säger Douglas Forsling, fintechanalytiker på Redeye, till Realtid.

Han poängterar att Klarna fortfarande visar röda siffror, och trots det nyligen aviserade sparpaketet så väntar ytterligare motstånd för bolaget framöver.

– Klarna kan inte spara sig till lönsamhet, de behöver tillväxt också framåt. Om tillväxten blir svårare att få så blir det helt enkelt svårare för Klarna att bli lönsamt, säger han.

Förutom Apple Pay Later lanserade Apple även en funktion för beställningsspårning i Apple Pay. Genom den kan användaren få detaljerade kvitton och information om köp utförda med Apple Pay.

– Apple går verkligen hårt in mot finansiella tjänster. Det är förväntat då de vill ha mer information om kunderna och deras beteenden. Apple är för många en livsstil, och bolaget lägger till allt fler tjänster för att kunna kapitalisera på den synen, säger Douglas Forsling.

Att det är USA först som gäller för både Apple och Klarna är tydligt: Båda bolagen slåss hårt om konsumenterna där.

– Ja, se bara på hur långsamt det går i resten av världen. Det var först nyligen som SEB Kort fick stöd för Apple Pay. Likadant är det i många andra länder, eftersom implementeringen av Apples tjänster ligger i händerna på de lokala bankerna, säger Douglas Forsling.

 

Du kanske också gillar