Hem Ekonomi Experten tror att det vänder

Experten tror att det vänder

förbi admin
0 kommentar

Börsveckan hamnade på årslägsta.

Skenande inflation och räntehöjningar ligger bakom bottenrekordet.

– Som småsparare är det bra läge att köpa nu. Jag tror inte att det blir så tufft som de säger, menar Joakim Bornold, sparekonom på sparplattformen Levler.

”Rött på Stockholmsbörsen”, ”Nytt historiskt bottenrekord” och ”Stockholmsbörsen stängde på årslägsta” är några av rubrikerna som speglat börsveckan. Inte heller stängningen på fredagen blev någon stämningshöjare.

Även denna vecka avslutade Stockholmsbörsen på minus.

Det breda OMXS-indexet tappade 0,87 procent och storbolagsindexet stannade på minus 1,09 procent.

Det innebär att börsen har gått ner över 5 procent denna vecka.

– Det kommer bli lägsta stängningsveckan på hela året. I år har det varit en rejäl nedgång med 20 procent nedåt och 30 procent ner på det breda indexet, säger Joakim Bornold, sparekonom på sparplattformen Levler.

Joakim Bornold.
Joakim Bornold.

Experten: Bra läge för småsparare att köpa

Den tuffa börsveckan beror på den skenande inflationen och att centralbanken höjt räntorna.

Men man ska inte hänga läpp för det, menar Bornold.

– Det är dystra rubriker men börsen kommer sannolikt att återhämta sig snart. Är man småsparare är det bra läge att köpa nu.

Kommer du som privatperson att köpa?

– Ja, jag fortsätter att köpa 100 procent aktier i min tjänstepension. Det är en vinnande strategi att köpa när indexet är nere på så mycket som 30 procent. Kanske kommer det ytterligare ett bättre läge men köper man nu har man fortfarande köpt under ett väldigt bra läge.

Joakim Bornhold säger att man bara ska köpa om man har möjlighet att lägga undan sina pengar under en längre tid.

– Det ska inte vara pengar som du behöver inom ett år. De ska kunna ligga där minst fem år eller fler. Har man de pengarna är det rätt läge att gå in nu under hösten.

Samtidigt varnar andra experter om en fortsatt fallande börs och igår sa sparekonomen Claes Hembergs att det inte är läge för privatpersoner att ”leka på börsen”.

– Jag sällar mig till optimisterna. Många lyssnar till riksbanker och så vidare och vill måla upp en bild av att ekonomin måste kylas ner. Den bilden tror jag inte stämmer med verkligheten.

Hur menar du då?

– Jag tror inte att det blir så tufft som de säger, de målar upp framtiden i alldeles för mörka färger. Det är mycket som inom en snar framtid kommer att lösas.

”Inflationen på väg att lösas”

Bornold listar två faktorer som bidragit till inflationen och som han tror är på väg att lösas.

– Elproblematiken kommer att lösas. De kommer att förändra prissättningen på el, den är väldigt reglerad och jag är övertygad om att EU kommer att lösa detta snarast.

– Det andra är att inflationen har drivits på av bristande varor. Men man ser redan nu att fraktpriser sjunker fort. Sedan pandemin har det varit bland annat en komponentbrist som även den är på väg att lösas upp och återgå till det normala.

Du låter väldigt positiv?

– Ja, jag tror att det redan har vänt. Bank of England drog dessutom ner sin inflationsprognos från 11 procent till 9 procent. Jag tror att inflationen är på väg tillbaka.

Du kanske också gillar