Hem Ekonomi Får Jimmie Åkesson som han vill med Sveriges Radio?

Får Jimmie Åkesson som han vill med Sveriges Radio?

förbi admin
0 kommentar

Sparpaketet på en kvarts miljard är feltänkt

Om Jimmie Åkesson hade fått bestämma hade han lagt ner Sveriges Radio P3.

– Jag tycker att det är vänsterliberal smörja, som han uttryckte saken i en intervju med Morgonpasset i P3.

Åkesson gillade inte att programmet – som det alltid gör – skämtade med honom när han var inbjuden gäst.

– Det är vad jag förväntar mig av den här skitkanalen. Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste det, men jag hade helst sluppit, sa han.

Frågan nu är om han inte kommer att få som han vill.

Kanske inte att hela kanalen läggs ner, men i veckan kom nyheten att Sveriges Radio står inför ett sparpaket på en kvarts miljard per år. Det kommer att bli både mindre personal och nedskärningar i programverksamheten med 130-150 miljoner årligen.

Bakgrunden är att staten varje år räknar upp sina anslag till SR med två procent medan kostnadsutvecklingen i samhället är betydligt högre. Sveriges Radios hyror har exempelvis ökat med 10 procent och lönerna med mer än dubbelt så mycket som anslagshöjningen.

Även SVT kommer att tvingas spara, men inte lika mycket.

Det naturliga vore att staten förde till mer pengar eftersom Sverige både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt är i en både ovanlig och extremt utsatt situation. Sveriges Radio är även en viktig del av totalförsvaret.

Men orkar Elisabeth Svantesson det i konflikt med ett starkt public service-kritiskt Sverigedemokraterna? Vill hon ens?

De senaste årens kriser som drabbat Sverige har ställt stora krav på public service. Korrekt och saklig information var oerhört viktig under pandemin och under Putins krig mot Ukraina har en våg av desinformation vällt in över Sverige.

Sveriges Radios oberoende är grundlagsskyddat. Men SR har även ett så kallat ”beredskapsuppdrag” som är inskrivet i sändningsavtalet. Nyhetsförmedlingen till svenska folket måste fungera även om det värsta skulle inträffa. P4 har funktionen av Sveriges beredskapskanal.

Men utöver detta spelar exempelvis SR:s sändningar på andra språk än svenska en vital roll för att få ut korrekt information i världen. Något många pekat på under de senaste månaderna när landets utsatts för organiserade desinformationskampanjer kring både svensk socialtjänst och koranbränningarna.

Svenska folket har högt förtroende för Sveriges Radio. Det borde värnas. I USA kan vi se vad som händer i ett medieklimat där oberoende journalister och journalistik förlorat allt mer av sitt anseende.

På partistyrda medier som Fox News och på sociala medier sprids konspirationsteorier och extremism obehindrat och för många har det blivit ett alternativ till riktig nyhetsförmedling.

För vissa partier – som Sverigedemokraterna – är det en välkommen utveckling.

Om något så borde regeringen lägga mer pengar på Sveriges Radio i kristider, inte bara titta på när verksamheten tvingas skära ner.

Sveriges Radios roll och uppdrag har knappast någonsin varit viktigare än vad det är i dag. Den här besparingen är helt feltänkt.

Du kanske också gillar