Hem Ekonomi Februari kan bryta mönstret som vabbmånad

Februari kan bryta mönstret som vabbmånad

förbi admin
0 kommentar

Influensa, vinterkräksjuka, och förkylningar som avlöser varandra. Så har februari ofta sett ut för småbarnsföräldrar. Månaden är för många känd som vabruari, då flest föräldrar stannar hemma och vårdar sina barn, vabbar. Men de senaste åren har mönstret förändrats.

Förra året var vabbandet som högst i december. I slutet av året drabbades många barn av RS-viruset, och detta kan betyda att färre kommer att drabbas under våren, enligt barnläkare Tobias Alfvén.

– Förhoppningsvis kommer vi inte få lika mycket RS-virus igen. Det är väldigt mycket mindre nu än vad det var i november och devcember.

Inte bara RS-viruset har minskat. Även influensa och covid-19 drabbar färre nu än innan årsskiftet. Samtidigt finns många andra infektionssjukdomar, och enligt Tobias Alfvén kan februari fortfarande bli en månad med mycket vabbande.

– Vi ska fortfarande vara försiktiga, och inte säga att det redan är över.

Vad behöver man veta om barnet blir sjukt, vad ska man göra för att undvika smitta, och kan man lämna ett hostande barn på förskolan?  Se barnläkare Tobias Alfvén svara på tittarnas frågor i videoklippet.

Du kanske också gillar