Hem Ekonomi Fed kan dämpa höjningstakten i december – Klart med 75 punkter i november – men kan signalera mindre höjning i december

Fed kan dämpa höjningstakten i december – Klart med 75 punkter i november – men kan signalera mindre höjning i december

förbi admin
0 kommentar

En del ledamöter har börjat signalera en vilja att dra ned på takten snart och stoppa i början av nästa år för at se hur räntehöjningarna påverkar ekonomin. De vill därmed minska riskerna för att orsaka en alltför kraftig inbromsning.

Andra har sagt att det är för tidigt för sådana diskussioner eftersom inflationen är för hög och för bred.

Fed har höjt räntan med 75 punkter vid de senaste tre mötena, den mest aggressiva takten sedan början av 1980-talet.

En fråga för Fed är hur de ska kunna höja med ”endast” 50 punkter i december utan att allmänheten tror att de slagit av på oron för inflationen. Under sensommaren gav förväntningar om en lugnare takt ett aktierally som inte Fed uppskattade utan tvingade fram en hårdare retorik.

Om Fed vill höja med 50 punkter i december kan de förbereda marknaden för det med signalering efter mötet i november, och därmed hoppas att inte utlösa ett nytt rally. De kan även kombinera med en högre räntebana i december.

”Aktiemarknaden har varit så ivrig att se en vändning från Fed. Fed-ledamöterna måste därför förklara att 50 punkter fortfarande är en betydande höjning”, sade Kathy Bostjanic på Oxford Economics.

Du kanske också gillar