Hem Ekonomi Federal Reserve höjer räntan 75 punkter

Federal Reserve höjer räntan 75 punkter

förbi admin
0 kommentar

Fed trippelhöjer räntan för fjärde gången på raken för att få bukt med den stigande inflationen.

Åtstramningarna väntas slå hårt mot amerikanska hushåll – men även svenska boräntor.

– Det kommer bli dyrare innan det blir billigare, säger Compricers sparkekonom Christina Sahlberg i Aftonbladet TV

Federal Reserve godkände på onsdagen en höjning av styrräntan med 0,75 procentenheter.

Räntan lyfter nu till mellan 3,75 och 4 procent, vilket är de högsta nivåerna sedan 2008.

– Det var förväntat och det här är en tydlig signal att Fed tycker det är viktigt att få kontroll över inflationen. De är villiga att fortsätta höja ganska kraftigt. Det kraftigaste på väldigt många år, säger Compricers sparkekonom Christina Sahlberg i Aftonbladet TV.

Höjningen ser dock inte ut att bli den sista. För att få ner kärninflationen från nivåer på över fem procent ner mot målet på 2 procent väntas ytterligare åtgärder.

Något som kan få effekt även i Sverige, enligt Christina Sahlberg.

– Jag tror att det här kommer göra att riksbanken fortsätter med sina planer. Vi hade en stor höjning i september med en procentenhet, man tror att det blir en höjning 24 november med 0,75 procentenheter och att man sedan ska toppa nästa år på en ränta på 2,5 procentenheter. Det är troligt att riksbanken kör vidare med sin plan för att stävja vår inflation, säger hon.

”Håll i pengarna”

Hur påverkar det privatpersoner?

– Jag tror de flesta som inte haft bundna boräntor märkt att det blivit otroligt mycket dyrare. Det har dubblerats för många och kommer att öka ännu mer innan det förhoppningsvis går ner, säger Christina Sahlberg och fortsätter:

– Det är viktigt man ser över sin ekonomi och försöker förhandla så man har bra bolån, ser över andra utgifter och håller lite i pengarna. Det kommer gå ner så småningom, men kanske inte till de låga nivåer vi haft förut.

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.

Du kanske också gillar