Hem Ekonomi Fem riktigt stabila utdelningsaktier – ”… och då ser vi kursbotten på börsen”

Fem riktigt stabila utdelningsaktier – ”… och då ser vi kursbotten på börsen”

förbi admin
0 kommentar

F.C: Hej. Om du var tvungen att välja fem till tio stabila utdelare som man troligtvis kan behålla länge och ha som en bra och enkel bas i sparandet, och hela tiden återinvestera utdelningen, vad skulle du välja då?
Marcus: Hej! Investor B, Castellum, Axfood, Tele2 och Astra Zeneca är fem kanske lite tråkiga bolag men deras verksamheter tuffar på bra över tid och så tror jag det lär förbli. Det är fem riktigt stabila utdelningsaktier.

Per: Hej Marcus, några favoritaktier inom infrastruktur med stadig utdelning och positiv långsiktig kursutveckling?
Marcus: Hej! Bland de breda infrastrukturbolagen är det kanadensiska Brookfield Infrastructure som gäller för mig. Utdelningshöjningar (justerat för splittar och nya aktieslag) och ägande av både fysisk och digital infrastruktur, samt skötsel av järnvägar och hamnar, etc. Annars gillar jag Crown Castle som äger mobilmaster och motsvarande i Sverige. Något riktigt brett infrastrukturbolag här har vi inte. Nextera Energy i USA har stigande utdelning och enbart grön energi, det är en annan favorit.

Jan : Hej! Vad tror du om Truecaller de närmaste året?
Marcus: Hej! Truecaller gillade jag som chansaktie tidigare, men inte längre. Risken för en statlig konkurrent i Indien och alla andra turer gör mig mer skeptisk.

Håkan: Hej Marcus Hur ser du på svenska aktiemarknaden på ett års sikt? Med tanke på allt som händer i vår omvärld och inhemska räntor/inflationen.
Marcus: Hej! Jag tror att vi får en kursbotten senaste i höst eller vinter. Tror inte på något stort ras ytterligare, utan främst trist börs i år. Sen bättre tider under 2023. Omöjligt att veta förstås, men jag har det som scenario att guida och placera utifrån.

PR: Hej, för- och nackdelar med Millicoms nyemission. Hur ska man tänka?
Marcus: Hej! Det går trögt för bolaget, men är du långsiktig ägare ska du teckna. Annars inte. Det är tumregeln. Själv avstår jag Millicom, även om det nog uppstår en långsiktig botten i kursen i samband med nyemissionen. Det går att sälja en del av de teckningsrätter (TR) du fått och använda de likviderna för att teckna nya aktier via dina kvarstående TR.

Pescatore: Hej Marcus. Jag undrar, är recession lika med börskrasch? Vilka tre aktier skulle du köpa på kort sikt, högst tre månader? Tackar på förhand.
Marcus: Hej! Nej, en recession innebär minskad BNP två kvartal i följd, vilket nog börsen snart räknat in i kurserna. På så kort sikt som tre månader skulle jag inte spekulera i aktier, leta bland de aktier som ligger i positiv kurstrend.

Benny : Hej, vad tror du om SBB:s aktie, köpläge?
Marcus: Hej! Det borde det vara, men den branta fallande kurstrenden borde heller inte finnas av en slump, utan det är något som marknaden är riktigt rädd för. Jag tror på bolaget mer än på aktien just nu.

Norbert: Hej! Vet du till vilket pris avyttrades det stora antalet Tele2-aktier av Kinnevik? Eller var det annat som motiverade det kraftiga kursfallet på 10 procent?
Marcus: Hej! 122 kr verkar kursen ha varit och det förklarar den senaste nedgången i Tele2. Dessförinnan utdelningen av 13 kr i bonus och ordinarie utdelning för första halvåret på 3,40 kr per aktie, vilket sänkte aktien det beloppet och lite till.

Surdegen : Hej. Jag ligger 65-70 procent back på både Sinch och Storytel. Sammanlagt utgör de ungefär 15 procent av mitt totala innehav. Hur hade du gjort med de två aktierna? Hur ser du på deras framtid?
Marcus: Hej! Jag ser ljust på bolagens framtid, fast jag hade förr eller senare sålt av lite ändå. Det räcker med ett fåtal procent, eller mindre, i högriskaktier.

Dan: Pressade kurser bland byggbolagen. Har du nån favorit bland JM, NCC, Peab, Skanska eller Wästbygg?
Marcus: JM gillar jag för den fina utdelningstrenden med 13 år av höjningar i följd. Men det är långsiktigt ingen tillväxtbransch alls och den är dessutom konjunkturkänslig.

Janne: Hej Marcus, IPCO bjuder på återköp aktier med kurs 12-14 CAD. Erbjudandet kommer genom mitt ISK i Nordea. Vad skulle du tipsa om? Tack!
Marcus: Hej! Verkar spontant vara ett rätt bra erbjudande. Tror du på bolaget och oljepriset är ju frågan om du vill sälja aktier alls.

Lars Andersson LOA: Varför redovisas nyemitterade aktier i Axfood för sig och inte tillsamman med tidigare innehav? Slås de samman framöver. Överskjutande teckningsrätter, säljs de automatiskt?
Marcus: Hos de flesta nätmäklare och banker kan du få överskjutande teckningsrätter att säljas automatiskt. Annars får du göra det själv. De betalda och tecknade aktierna handlas separat en kort tid innan de blir vanliga aktier och ”slås ihop” med de befintliga.

Martin: Pegroco höll inne utdelningen för sin preferensaktie 2020 till 2022, men återupptar nu utdelningen igen. Vad tror du om möjligheten för dem att betala innestående utdelningsskuld för perioden och när det sker? Är det läge att sälja preferensaktierna?
Marcus: Enligt bolagsordningen måste de betala den skulden till preff-ägarna. Vet inte när de gör det. Pegroco Pref framstår oavsett inte som den säkraste preffen direkt, hittar du något annat du gillar mer, så byt.

Konny: Hej Marcus! Har en fråga om din sparbox hos AktieInvest. Vad händer när du ändrar i sparboxen, till exempel nu när du bytt ut Swedish Match mot AAK? Kommer Swedish Match-aktierna att säljas automatiskt, som i en fond? Om inte, rekommenderar du att man säljer allt, eller säljer en del i samband med att du gör förändringar? Försöker hitta en strategi för att efterlikna en passiv fond som till exempel XACT HU som jag också investerar i. Tack!
Marcus: Hej! Du får sälja aktierna i SWMA själv, du äger ju aktierna precis som i ett vanligt ISK. Sparboxen är bara en tjänst för nyköp av aktier som jag valt ut. Jag tycker du ska byta till AAK.

Nilsi: Hej. Har sparkonto med ränta på Klarna. Ska jag bli orolig över pengarna med tanke på situationen i veckan? Vet att dom täcks av den statliga insättningsgarantin. Någon annanstans att få ränta utan att binda sig på tid? Hälsningar Nilsi!
Marcus: Hej! Finns det statlig insättningsgaranti finns det ingen anledning till oro. Något konto som ger en ränta som slår inflationen finns inte.

Caro: Hej! Har du någon aning om när MTG delar ut den utlovade kontantutdelningen på 25 kr? Rasar aktien i motsvarande mån då?
Marcus: Hej! Det blir ett aktieinlösenprogram, https://www.privataaffarer.se/mtg-vill-dela-ut-motsvarande-25-kr-per-aktie/ – och frågan är exakt hur det ska genomföras och när. Det ser enligt kallelsen till årstämman den 8 juni ut som att det sker via inlösenaktie som delas ut via aktiesplit och då faller kursen med 25 kr när det skett.

Bodil: Hej Marcus! Upptäckte just att jag har Atlas Copco IL B! Detta har jag helt missat. Vad gör jag?
Marcus: Hej! Du behöver inte göra något, utan inlösenaktien i Atlas löses automatiskt in mot kontanter den 13 juni.

Putte: Hej Marcus, Vad tror du om säkerhets- och försvarsaktier? Tänker främst på Invisio, Mildef och Saab. Borde de inte gynnas i rådande klimat? Tack!
Marcus: Hej! Absolut, men aktier inom försvar har gått upp mycket sedan i februari. Frågan är hur mycket mer uppsida det finns för till exempel Saab? Kurstrenden är trevlig just nu och kanske fortsätter det upp.

Johanna : Ser du några för och nackdelar med att ha dubbelexponering av aktier? Tänker om man till exempel äger Investor B och sedan även har många aktier av låt oss säga, Swedish Orphan Biovitrum, Sobi. Skulle du säga att det är onödigt?
Marcus: Nej, inte i de flesta fall. Sobi är ett litet innehav för Investor, så gillar du bolaget kan du alltid äga aktier där direkt också och inte bara via Investor. Bara de allra största innehaven kan det vara lite onödigt att dessutom köpa själv.

Du kanske också gillar