Hem Ekonomi FHM: Dumt att vänta med påfyllnadsdos

FHM: Dumt att vänta med påfyllnadsdos

förbi admin
0 kommentar

I måndags kom beskedet att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är på väg att godkänna ett tredje uppdaterat vaccin från Pfizer-Biontech. Vaccinet är utvecklat för att ge bättre skydd mot den omikronvariant som just nu är dominerande i Sverige, och som smittar lättare än tidigare varianter. Enligt Läkemedelsverket väntas de första leveranserna till Sverige i oktober.

För snart två veckor sedan godkände EMA två nya vaccin, ett från Moderna och ett från Pfizer-Biontech, som var framtagna för att förbättra skyddet mot omikronvarianten BA.1. Dessa vaccin började levereras till Sverige förra veckan och skickas nu ut till regionerna. Samtidigt har viruset ändrat karaktär. BA.1 är dock inte längre den dominerande varianten av omikron i Sverige, efter sommaren handlar det i stället om BA.5.

Sedan slutet av augusti erbjuds alla svenskar över 18 år en fjärde påfyllnadsdos. Är det en bra idé att vänta in det nya, uppdaterade vaccinet?

– De vaccin som finns nu, ursprungsvaccinet och variantvaccinet mot BA.1, ger båda ett 90 procentigt skydd mot svår sjukdom. Det är nästan så bra det kan bli och det är dumt att sitta och vänta på det nya. Då riskerar man att bli sjuk under väntetiden, säger Sören Andersson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Regionerna börjar med de vaccin som finns i lager, för att sedan växla över till de variantanpassade. Enligt Sören Andersson kommer det inte att gå att själv välja variant av vaccinet.

– Det finns ingen anledning då vaccinerna betraktas som likvärdiga när det gäller skydd mot svår sjukdom och död. Tillverkarna kommer gradvis att fasa ut de tidigare varianterna mot den nya.Foto: Lena Katarina Johansson

Det tredje uppdaterade mRNA-vaccinet från Pfizer-Biontech är framtaget för att ge bättre skydd mot BA.4 och BA.5.

Vilken är skillnaden mot de tidigare vaccinerna?

– Det finns få data om effekterna, men en förhoppning är att skyddseffekten kan sitta i längre och kanske även ge ett något bättre skydd mot infektion och smittsamhet, säger Sören Andersson.

En risk för den som väntar är att nya varianter av omikron blir dominerande under hösten och vintern. Viruset ligger steget före vaccinerna.

– Vi räknar med att det kommer att behövas nya uppdateringar och variantanpassade vaccin. Tanken är att virus och vaccin inte ska glida så långt ifrån varandra även om alla ger ett gott skydd mot svår sjukdom och död. Tillverkarna följer med i utvecklingen och försöker göra kloka anpassningar av vaccinet.

Biverkningar som observerats med de anpassade vaccinen är jämförbara med de som noterats för de ursprungliga och är ofta milda och övergående.

Hur stort är intresset för en påfyllnadsdos bland svenskarna?

– Vi har inga ännu inga exakta uppgifter, det varierar mellan olika regioner. På vissa håll är trycket högt, i andra regioner är efterfrågan mindre än tidigare. Personer över 65 år och riskgrupper rekommenderas att ta en påfyllnadsdos och här är intresset större.

Hur ser smittspridningen av covid-19 ut?

– Den har planat ut senaste tiden, men det är fortfarande ett mindre antal smittade som behöver sjukhusvård.

Under kommande höst och vinter väntas smittspridningen av covid-19 öka, enligt Folkhälsomyndighetens scenario.

Regeringen har den här veckan beslutat att skänka en halv miljon doser till Ukraina, vilken variant av vaccinet handlar det om?

– Det beror på hur vaccinet ska transporteras, lagras och användas. Modernas vaccin behöver inte förvaras i lika låg temperatur. Det beror också på om Ukraina kan hantera vaccin med kort eller långt utgångsdatum.

Du kanske också gillar