Hem Ekonomi Finns det ett liv för krypto efter FTX?

Finns det ett liv för krypto efter FTX?

förbi admin
0 kommentar

Nu finns bara en miljon rasande fordringsägare, skakiga kryptobolag och brottsutredningar kvar av Kryptovalutabörsen FTX, dess kollaps har gett kryptons ambitioner och rykte ett hårt slag. 

För bara två veckor sedan var kryptovalutabörsen FTX den tredje största och värderades till 32 miljarder dollar, drygt 335 miljarder kronor, det skriver The Economist.

Bara brottsutredningar och fordringsägare kvar

FTX grundare, Sam Bankman-Fried, sågs av riskkapitalister i Silicon Valley som det finansiella geniet som kunde imponera på investerare medan han spelade videospel.

Hans egen förmögenhet uppskattades till 16 miljarder dollar, över 167 miljarder kronor. Han var kryptons acceptabla ansikte utåt, som kommunicerade med lagstiftare och banker som ville påverka kryptons reglering.

Han föll hårt och snabbt från sin upphöjda ställning. I dag finns ingenting kvar av FTX, förutom 1 miljon rasande fordringsägare, dussintals skakade kryptobolag och flertalet brottsutredningar.

Chockerande avslöjanden

Kryptobörsens snabba sönderfall är ett hårt slag mot krypton och ju mer som kommer fram om FTX och dess fall, desto mer chockerande blir diskursen.

Enligt FTX användarvillkor skulle de inte låna ut kunders tillgångar till sin handelsavdelning, ändå har enligt uppgift 8 miljarder av kundernas tillgångar lånats ut till handelsbolaget Alameda Research, som ägs av Sam Bankman-Fried.

Som säkerhet accepterades FTX egna digitala tokens, som skapats ur tomma intet.

En genomgång av kryptovalutabörsen exponerade hålet i balansräkningen och när FTX försattes i konkurs i Amerika flödade hundratals miljoner dollar mystiskt ut från dess konton.

Receptet på klassisk finansbubbla

Stora personligheter, incestuösa lån och snabba kollapser, det är receptet för klassiska finansbubblor, som tulpanfebern i Nederländerna på 1600-talet eller USA:s bankkriser i början av 1900-talet.

Liksom i slutet av alla finansbubblor är frågan om krypto någonsin kommer kunna användas till annat än spekulationer och bedrägerier.

Chansen bör hållas vid liv

Kryptons löfte var en teknik som kunde göra finansiell förmedling snabbare, billigare och effektivare. Varje ny krypto-skandal gör det mer troligt att innovatörer skräms bort och branschen krymper.

Chansen att en varaktig innovation en dag dyker upp kvarstår och den chanssen bör hållas vid liv, skriver The Economist.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer:  [Dagens PS]

Du kanske också gillar