Hem Ekonomi Företagare med utländsk bakgrund prisas som Årets nybyggare

Företagare med utländsk bakgrund prisas som Årets nybyggare

förbi admin
0 kommentar

Vinnarna av Årets nybyggare i samtliga tre kategorier tog emot pris ur H.M. Kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni på i biblioteket på Stockholms Slott. 

”Jag hade inget mer att förlora, bara att vinna”, säger Alaa Alahawa, en av vinnarna, om sin entreprenörsresa. 

Det var 14 finalister, av 140 nominerade, som samlats för prisceremonin av Årets nybyggare på slottet. I intervjuerna på scen med tidigare vinnare av priset var det många som vittnade om att deras föräldrar har haft stor betydelse för deras framgångsresa men även känslan att vara en ”underdog”.

Priset för Årets pionjär gick till Ali Ghoce som är grundare av bolaget Gordon Services. Ali Ghoce är ursprungligen från Iran och kom till Sverige som nioåring 1986. Efter gymnasiet gick han en kvalificerad yrkesutbildning inom IT. 

Gordon Delivery är specialiserat på digitaliserade flöden av kylda leverans. Bolaget har utvecklat en tech-plattform som hjälper stora dagligvarukedjor och matkassebolag med logistiklösningar längs hela logistikkedjan, även hemleverans. Förra året hade bolaget en omsättning på 334 miljoner kronor. Företaget har 37 anställda och verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

”Det är viktigt att våga tro på sin idé och fortsätta utveckla den framåt”, säger Ali Ghoce.

Priset Årets nystart gick till Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa, grundare av bolaget Combify. Alaa Alahawa som är utbildad arkitekt och stadsplanerare, är ursprungligen från Syrien och kom till Sverige 2015. 

”Jag fick börja från början när jag kom till Sverige. Jag var inte rädd för utmaningarna. Jag hade inget mer att förlora, bara att vinna,” säger Alaa Alshawa. 

Medgrundaren Rim Alexandra Halfya kommer ursprungligen från Dubai. Hon kom till Sverige 2008 efter en svår bilolycka. 

”Det låter som en kliché men jag fick en ny syn på livet. Jag ville inte ha ett vanligt liv utan göra avtryck. Sverige hjälpte mig när jag behövde det som mest. Nu vill jag ge tillbaka”, säger hon.

Combify är ett proptech-företag som förser fastighetsutvecklare, fastighetsägare, arkitekter och byggnadsingenjörer med byggdata som behövs som underlag i bygg – och fastighetsutvecklingsprojekt. Bolaget hade en omsättning på 1,3 miljoner 2021 och 5 anställda.

Vinnare av Årets unga pionjär var Zaid Saeed, grundare av bolaget Scalinq. Zaid Saeed är ursprungligen från Irak och kom till Sverige 2007. Han har dubbel examen från Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Zaid Saeed startade bolaget Scalinq i år. Verksamheten utvecklar skalbara kvantdatorer som är kraftfulla beräkningsmaskiner där kvantfysikens lagar används för att lagra information.  

”Grunderna för banbrytande forskning i Sverige har byggts under lång tid. Vi hade letat efter något som vi kunde utveckla där våra kunskaper kunde göra skillnad och bidra till något som var större än oss”, säger han.    

Bakom priset Årets nybyggare, som delats ut sedan 1999, står stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS. H.M. Kung Carl XVI Gustaf är prisets beskyddare.  

Stiftelsen vill hedra duktiga svenska företagare med utländsk bakgrund och även uppmärksamma de speciella utmaningar dessa företagare möter.  

Vinnarna av de nationella priserna koras bland pristagarna i regionerna Stockholm, Syd, Väst, Norr och Mälardalen. Nomineringskommittéer i regionerna utser vinnare efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation. 

I år var det 53 kvinnor nominerade vilket motsvarar 25 procent av de nominerade av totalt 208 nominerade. 

Ali Ghoce.
Ali Ghoce.Foto:Joey Abrait
Zaid Saeed.
Zaid Saeed.Foto:Joey Abrait
Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa.
Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa.Foto:Joey Abrait

Du kanske också gillar