Hem Ekonomi Förlängt stopp för Ringhals 4 – risk för ännu högre elpriser

Förlängt stopp för Ringhals 4 – risk för ännu högre elpriser

förbi admin
0 kommentar

Ringhals 4, en av två reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk som fortfarande är i drift, har varit avställd sen mitten av augusti.

Då skedde stoppet odramatiskt till följd av årligt underhåll. Men när reaktorn skulle återstartas skadades en tryckhållare och ägaren Vattenfall lät meddela att reaktorn inte skulle kunna tas i drift förrän i slutet av november.

Reaktorn kan producera 1130 MW och när beskedet kom att den skulle vara ur drift under hösten spådde elprisanalytiker en markant påverkan på elpriset.

Nu förlängs stoppet till sista januari, skriver SVT med hänvisning till Reuters. Ringhals presschef Anna Collin bekräftar stoppet för DN.

– Det är naturligtvis olyckligt, för vi vet att kärnkraften är behövd i södra Sverige så det är verkligen inte vad vi önskade oss. Nu lägger vi fullt fokus på att få ordning på det här och återställa anläggningen så den kan starta igen, säger hon.

Tryckhållaren är över tolv meter lång och väger cirka 84 ton. Skälet till att reparationen drar ut på tiden är bland annat att tryckhållaren är radioaktiv, och man först ska simulera reparationen i en icke-radioaktiv miljö i Ringhals testcenter.

– Det här är en stor komponent. Det som vi gör nu är bland annat att vi bygger upp en exakt kopia av den för att kunna kvalificera de specialverktyg vi tar fram för att kunna reparera den. Också för att vår personal och våra leverantörers personal ska kunna träna tillsammans på de nya moment som behövs, säger Anna Collin.

De senaste två veckorna har mer än hundra Ringhalsanställda samarbetat med leverantörer för att kartlägga skadorna. Samtidigt har en utredning gjorts för att förstå orsakerna till att den skadats. Slutsatserna har använts för att förtydliga instruktioner, roller och arbetssätt enligt Collin, och delas även med liknande kärnkraftverk runtom i världen.

Södra Sverige, i synnerhet elområdet SE4, är redan sedan innan utsatt och har drabbats av mycket höga priser under sommaren. Bland annat är det brist på överföring från norr, avsaknad av planerbar elproduktion och priser på rysk gas i Europa som spelar in. Mats Nilsson, docent vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden, säger att det är mycket olyckligt att stoppet av Ringhals 4 förlängs med två månader.

– Ringhals 4 är ju viktig dels i sin egen produktion, men också för att den hjälper till med överföringen mellan norr och söder. Så det här är ganska allvarligt, säger han.

Svenska kraftnät har redan sedan tidigare aviserat att problemen med effektbrist i södra Sverige kan bli värre än någonsin till hösten och vintern. Enligt Mats Nilsson ökar riskerna nu.

– Efterfrågan är ju normalt sett högre på vintrarna, det blir ju en förstärkt effekt av vad vi än ser. Om vi nu ser höga priser eller risken för bortkoppling, båda de fallen är det högre sannolikhet för nu skulle jag säga, säger han.

– Man vet ju inte. Blir det en mild vinter och mycket blåst, då kanske vi klarar oss. Men nu är vi mer och mer i händerna på vädergudarna, och det är klart att det vill vi inte vara, säger han.

Läs mer: Då blir elen billig igen – 22 frågor och svar om elkrisen

Läs mer: Så kan Sverige klara elbristen i vinter – sänk värmen

Du kanske också gillar