Hem Ekonomi Förlusterna skenar för Oatly – snart är kassan slut

Förlusterna skenar för Oatly – snart är kassan slut

förbi admin
0 kommentar

”Det har levererat mer än jag hoppats på”

Michael Skogqvist är fastighetschef på Polstjärnan.

När man som hyresvärd provat alla knep man har för att spara energi kan det vara svårt att veta hur man ska gå vidare. Polstjärnan valde att ta AI-teknik till hjälp.

– Jag tänkte att om det kan uppfylla en del av det de lovar så är jag jätteglad. Nu har det faktiskt levererat mer än vad vi hade kunnat tro eller hoppas på, säger Michael Skogqvist, fastighetschef på Polstjärnan.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Polstjärnan är ett fastighetsbolag som ägs av fackförbunden Kommunal och Byggnads. Främst äger företaget fastigheter i Stockholm, men utöver det förvaltar man fastigheter som Byggnads och Kommunal var och en för sig på olika platser i landet. När de under våren 2022 fick frågan av Riksbyggen om de ville vara pilotprojekt för ett energispararprogram där man med hjälp av AI-teknik minskar hushållens energianvändning tackade de gladeligen ja.

– Det rimmar väl med den vision vi har om vart vi vill komma med våra fastigheter och avtrycket på miljön, säger Michael Skogqvist.

Polstjärnan har installerat systemet i kvarteren Badkaret och Handfatet i Gustavsberg.
Polstjärnan har installerat systemet i kvarteren Badkaret och Handfatet i Gustavsberg.

En intelligent tjänst

Den intelligenta tjänsten Riksbyggen erbjöd dem att prova heter Värmeoptimering 24/7 och den minskar värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten analyserar och lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar på samma gång som den använder väderprognoser för framtiden för att hålla en jämnare inomhustemperatur med lägre energianvändning. Polstjärnan installerade systemet i kvarteren Badkaret och Handfatet i Gustavsberg, bestående av 119 hyresrättslägenheter som stod inflyttningsklara 2018.

– Man kunde se besparingarna ganska omgående, jag skulle säga att det är en tjänst man går plus på från dag ett. Vi gjorde samtidigt en injustering av fastigheten, så egentligen är besparingen ännu högre än 20 procent, säger Michael Skogqvist och fortsätter:

– Samtidigt som den arbetar mot väderprognoser lär den sig hur fastigheten fungerar – vilka tider man använder varmvatten och hur inomhustemperaturen är beroende på väder och vind. Jag har uppfattat det som att den här AI-tekniken lär sig och blir smartare hela tiden.

Tjänsten analyserar väderväxlingar samt använder väderprognoser – för att kunna hålla en jämnare inomhustemperatur.
Tjänsten analyserar väderväxlingar samt använder väderprognoser – för att kunna hålla en jämnare inomhustemperatur.

Ska prova i en äldre fastighet

Michael Skogqvist berättar att Polstjärnan efter årsskiftet kommer att prova Värmeoptimering 24/7 i en fastighet de äger på Lilla Essingen i Stockholm – som är byggd 1905.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad den här tekniken kan göra på ett äldre hus. Löper det väl ut, vilket jag tror och hoppas, så kommer vi att implementera det här på alla våra fastigheter.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Du kanske också gillar