Hem Ekonomi Forskare: ”Bra att kunder med bundna elavtal får stöd”

Forskare: ”Bra att kunder med bundna elavtal får stöd”

förbi admin
0 kommentar

Elstödet ska enligt regeringen gå till ”de som drabbats av de högsta priserna”. Det är därför elkunder i norra Sverige inte får något stöd alls.

SVT kan nu visa att storföretag kan få hundratals miljoner kronor i stöd, även om de har haft bundna avtal och inte har betalat nämnvärt mycket högre priser än vanligt.

Pär Holmberg, docent i nationalekonomi som forskar om elmarknaden på Institutet för näringslivsforskning, tycker att detta upplägg är rimligt. 

– De har betalat extra för denna försäkring och tagit ansvar för sin egen ekonomi och bör inte straffas för det, säger han.

Kritiken: Slösare gynnas – sparare straffas

Pär Holmberg menar att den modell som Svenska kraftnät vill använda har stora fördelar jämfört med den som presenterades av de politiska partierna i valrörelsen. Framför allt att stödet bygger på historisk konsumtion. Därmed tas inte incitamenten att hålla nere elförbrukningen i vinter och framåt bort.

Men han ser ett par problem. Dels att upplägget ändå gynnar de hushåll och företag som har slösat med el det gångna året – i stället ”straffas” de som har dragit ned på förbrukningen. Dels tycker han att mer av pengarna borde riktas som subventioner till sådant som minskar elförbrukningen.

– De som sparar och tilläggsisolerar borde få bonus. De som skaffar en värmepump borde få en bonus. Regeringen borde satsa mer på sådant som åtgärdar själva problemet, och inte bara sänker kostnader, säger Pär Holmberg.

Du kanske också gillar