Hem Ekonomi GB Glace anmäls för prisfusk på Piggelin

GB Glace anmäls för prisfusk på Piggelin

förbi admin
0 kommentar

Det var i förra veckan som en kvinna valde att anmäla glassföretaget GB Glace till Konsumentverket.

I sin anmälan hävdar kvinnan att antalet glassar i en förpackning Piggelin minskat från 15 till 10 glassar – samtidigt som priserna ökat med 40 öre, från 43,50 kronor till 43,90 kronor.

”Ett flagrant fall av krympflation med en helt vansinnigt stor prisökning. De tror tydligen att deras kunder är helt korkade och omedvetna. Det kan ju ändå inte vara ok?”, skriver kvinnan i anmälan.

Kvinnan ska ha försökt att kontakta företaget via mejl, men ännu inte fått något svar.

”Stämmer att antalet Piggelin minskat”

Unilever, som äger GB Glace, känner inte till att det har kommit in en anmälan till Konsumentverket, men medger att antalet glassar har minskat i förpackningen.

– Det stämmer att GB Glace har minskat antalet piggelin i multipack. Det är tydligt deklarerat på förpackningen, skriver Sandhya Forselius, kommunikationsansvarig på Unilever Norden i ett mejl till GP.

Men att företaget i samband med det höjt priserna håller hon inte med om.

– Priset på en vara i butik, bestämmer återförsäljaren eller butiksinnehavaren själv, varför priset på en vara kan variera mellan orter och butiker. Vi uppmanar konsumenten att alltid läsa jämförelsepriser i butik.

Krymplation innebär att förpackningar minskar i volym men priset på varan förblir intakt. Krympflation har under senare tid förekommit så mycket i debatten att det hamnande på nyordslistan för svenska språket 2020.

Ett exempel är kaffe. Där har normalförpackningen gått från att innehålla ett halvt kilo till att innehålla 450 gram, och i några fall bara 425 gram. Samtidigt har inte priserna sjunkit, vilket innebär att priset per gram har stigit.

Källa: SCB

LÄS OCKSÅ: Krympflation: varor blir mindre – men kostar lika mycket

LÄS OCKSÅ: Inflationen sjunker – men matpriserna skenar

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar