Hem Ekonomi Generaldirektören: I värsta fall beordrar vi bortkoppling av elen

Generaldirektören: I värsta fall beordrar vi bortkoppling av elen

förbi admin
0 kommentar

Svenska kraftnät har tidigare varnat för att de kan tvingas stänga av elen periodvis i vinter. Nu berättar Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe om risken i Ekots lördagsintervju.

Hon berättar att antal timmar som Sverige är beroende av importerad el beräknas öka mycket i år, och tar upp stoppet på Ringhals 4 som en av anledningarna.

– Vi brukar säga att vi är beroende av runt 39 timmar importerad el, nu är vi uppe mot 150 timmar, säger hon i intervjun.

Lotta Medelius-Bredhe framhåller att de inte kan veta om de faktiskt kommer behöva stänga av elen, men att risken har ökat.

– Det kan handla om några timmar när det är som kallast.

Hon berättar också att de kommer veta redan dagen innan om elen inte räcker till. När elbörsen stänger kommer de på Svenska kraftnät nämligen kunna se vilket behov som finns. Om de inte kan leverera den elen kommer de meddela elhandlarna. Då finns det möjlighet för elhandlarna att hjälpa sina kunder att minska sin konsumtion.

– I värsta fall, om man inte kan få den här minskningen, då kommer vi att beordra nätägare att koppla bort vissa områden. Det kan handla om en timme runt Malmö till exempel.

Högkostnadsskydd

Regeringen har gett Svenska kraftnät uppdraget att ta fram detaljer för hur ett högkostnadsskydd mot höga elpriser ska fungera. Det ska vara framtaget till den 15 november. Lotta Medelius-Bredhe berättar att de arbetar så snabbt de kan, och att pengarna ska kunna användas för att dämpa smällen för konsumenter. Pengarna ska även användas för att investera i elproduktion.

Svenska kraftnät har kritiserats för att de varit för långsamma med att bygga ut och rusta upp stamnätet. Lotta Medelius-Bredhe berättar att det tar runt 10-12 år att bygga en stamledning. Att det tar lång tid beror enligt henne på att det finns mycket att förhålla sig till när man ska bygga ledningar, någonting som hon menar att de försökt ändra.

– Det här tar alldeles för lång tid, vi har jobbat på att halvera våra ledtider.

Du kanske också gillar