Hem Ekonomi Goldmans Sachs varning till Europa

Goldmans Sachs varning till Europa

förbi admin
0 kommentar

Enligt Goldman Sachs kan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas få negativa följder för de europeiska ekonomiernas handel i Mellanöstern, leda till stramare finansiella förhållanden, högre energipriser och lägre konsumentförtroende.

Det här uppger CNBC.

Goldman Sachs ser en fara för att kriget i Mellanöstern kan få avsevärd inverkan på den ekonomiska tillväxten och inflationen i euroområdet om inte pristrycket på energi blir begränsat.

Europe Economics-analytikern Katya Vashkinskaya anser dock att Europas affärsaktiviteter i Mellanöstern är begränsade och att endast omkring 0,4 procent av eurozonens BNP utgörs av export till Israel och dess grannländer.

Hon tillägger att den brittiska handelsexponeringen mot regionen är mindre än 0,2 procent.

Analytikern: Då kan det bli mer kännbart i Europa

Det som däremot skulle kunna få negativa effekter för Europa är att konflikten spiller över på den europeiska ekonomin genom gas- och oljemarknaderna, enligt Katya Vashkinskaya.

“Sedan den nuvarande konflikten bröt ut har råvarumarknaderna sett ökad volatilitet, med Brent-råolja och europeiska naturgaspriser som gått upp med cirka 9 procent respektive 34 procent”, konstaterar experten.

Det krävs dock att oljepriserna förblir höga för att den europeiska ekonomin ska drabbas, slår Europe Economics-analytikern fast.

Däremot är risken högre med gaspriserna, tillstår Katya Vashkinskaya och pekar på prisökningar som drivs av ett minskat utbud av LNG-exporten (flytande naturgas) från israeliska gasfält.

Andra bedömare som uttalar sig i artikeln framhåller att någon ökning av energipriserna i Europa ännu inte märkts av.

Läs även: Blinken i Israel – vill ha paus i kriget Dagens PS

Du kanske också gillar