Hem Ekonomi Göteneföretag ser möjlighet att växa – med ny batterifabrik: ”Vi har kapacitet”

Göteneföretag ser möjlighet att växa – med ny batterifabrik: ”Vi har kapacitet”

förbi admin
0 kommentar

Olof Pettersson, vd Nolato Gota i Götene, ser mycket positivt på planerna på en batterifabrik i deras närområde.

Foto: Sören Turesson

Företaget Nolato Gota i Götene ser en möjlighet att växa när batterifabriken i Mariestad kör igång.

– Vi är en kompetent partner, menar vd Olof Pettersson och hänvisar till fördelen av närhet med processutveckling, produktion och leveranser.

150 robotar samsas med de 130 personer som jobbar i fabriken i Götene. Ytterligare 100 personer har som uppdrag att arbeta med in- och utlastning av varor. Kunderna hämtar varor med lastbil cirka tre gånger per timme. Truckarna körs snabbt längs lagerhyllorna och lyfter packlådor med färdiga plastdetaljer för bilar och bussar.

– Vi är duktiga på att skapa komplexa artiklar i plast, berättar Olof Pettersson som visar oss runt i de stora fabrikslokalerna.

Nolato Gota i Götene, ingår i den internationella Nolatokoncernen som har en omsättning på nästan 12 miljarder kronor. I grunden är koncernen svensk, med huvudkontor i Torekov och noterat på Stockholmsbörsen.

I början av 2000-talet köpte Nolato upp Gota Plast i Götene. Det nya Nolato Gota har vuxit kraftigt sedan dess.

Jonathan Johansson synar detaljer på artiklar som en robot just producerat.

Foto: Sören Turesson

Människan behövs

Vid ett transportband står maskinoperatör Malin Andersson och monterar lister på stora svarta plastprodukter som ska sitta nedanför vindrutorna och täcka av ”badkaret” på en särskild bilmodell. I en annan del av fabriken står Jonathan Johansson och synar detaljer på artiklar som en robot just producerat.

Så även om robottekniken är väl utvecklad att göra en stor mängd av precisionsarbete, så behövs fortfarande det mänskliga ögat.

Robotarna och formsprutorna tar hand om själva grundtillverkningen av plasten, med formsprutning, smältning av plasten och ser till att den svalnar snabbt. Robotarna sköter även många monteringsuppgifter som det skulle ta lång tid att göra manuellt.

Mycket för fordonsindustrin

I Götenefabriken tillverkas en rad olika plastartiklar. Inom fordonsindustrin finns de största kunderna, tillsammans med en svensk motorsågstillverkare.

Den största produkten för fordonsmarknaden är den så kallade plenum, ”badkarstäckningen”. Det är en plastartikel som täcker vindrutetorkarmotorer och luftintag till kupén. För motorsågstillverkaren tillverkar de bränsletankar.

Malin Andersson monterar lister på en plastprodukt som ska sitta nedanför vindrutorna på en särskild bilmodell.

Foto: Sören Turesson

Men de ser också en framtid i produkter anpassade till elmotorer. Inte minst har plast en stor fördel som isolator. En isolator i plast kan hålla isär karossen från strömförande delare i batterisystemet.

Redan i dag levererar Nolato så kallat granulat, direkt till batterikunder i Sverige, med särskilda avskärmningsegenskaper. Det är en batteriprodukt som produceras i Nolato Silikontekniks fabrik i Hallsberg, så kunskapen finns redan i företaget.

Nära geografiskt

Olof Pettersson är säker på att de skulle vara en bra leverantör till en kommande batterifabrik i Mariestad och gläds åt nyheten om etableringen.

– Vi har kapacitet att stötta en Mariestadsfabrik här. Vår fördel är att utvecklingen av verktyg och produktion av produkter ligger nära geografiskt. Det är en fördel miljömässigt med korta transporter av färdiga artiklar.

En annan effekt av att vara nära är att man kan komma ifrån engångsemballage som måste till när varor ska fraktas långt.

– När man är nära kan man ha rotationsemballage, då behöver man inte bygga nytt förpackningsmaterial. Vi skeppar ut ungefär 1 000 kubikmeter om dagen här. En av våra stora verksamheter handlar om att bygga pall, förklarar Olof Pettersson.

Istället skulle de kunna tillverka emballage som anpassas till Mariestadsfabriken.

Erfarna på plast

Fördelen med Nolato menar Olof Pettersson också är att de är så erfarna på just plast och kan möta kundens krav.

– Vi är inte konstruktionsansvariga mot kund, men vi hjälper dem att göra producerbara artiklar. Det är vårt bidrag.

En affär med en batterifabrik i geografisk närhet menar Olof Pettersson att båda parter skulle tjäna på.

– Vi kan hjälpa kunden hjälpa sig själv med en hållbar produktions- och transportlösning.

Men utökad orderstock skulle också kunna innebära expansion.

– Men vi börjar med att fylla de lokaler vi redan har i dag, säger Olof Pettersson.

Behöver ”doers”

Olof Pettersson ser fördelar i att satsa i just Skaraborg.

– Det finns en bra chans att rekrytera personal här i Skaraborg. Vi är intresserade av människor som skruvar med bilar eller båtar. Vår största personalstyrka är människor som är ”doers” och är ute i produktionen.

Olof Pettersson, vd, berättar om företaget i Götene som vuxit kraftigt sedan de köpte upp Gota Plast i början av 2000-talet.

Foto: Sören Turesson

Olof Pettersson tror tror att det är möjligt att få människor att flytta till Götenebygden, istället för att till exempel köpa dyra hus i storstaden, med långa pendlingsavstånd även om jobbet ligger i samma stad.

– Götene har närhet till natur som Kinnekulle och Vänern, man får oerhört mycket livskvalitet för pengarna här, säger han.

Nolato Gota AB

Verksamhet: Tillverkning av plastartiklar för fordonsindustri och annan industri

Ort: Götene

Antal anställda: 230

Ägare: Nolatokoncernen som är noterat på Stockholmsbörsen

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar