Hem Ekonomi Grön el lockar spansk industrijätte till Luleå

Grön el lockar spansk industrijätte till Luleå

förbi admin
0 kommentar

Norrbottens gröna el har just nu en närmast magnetisk dragningskraft. Det som lockar är Europas lägsta elpriser och att tillverkningen kan ske med hjälp av förnybar el.

I en överenskommelse med Region Norrbotten och Invest in Norrbotten är Fertiberia lovad att kunna driva sitt vätgaskraftverk med el från vindkraft och vattenkraft. Vätgasen ska transporteras i en pipeline från Boden till fabriken i Luleå.

”Klimatsmart” öl

Konstgödsel  är en av de mest energikrävande tillverkningsprocesser som finns och den nya fabriken kommer behöva  4-5 TWh om året från det svenska kraftnätet. Det är lika mycket energi som går åt att värma en stad av Örebros storlek.   

Fertiberia kommer därmed kunna marknadsföra ammoniak och konstgödsel tillverkat i Sverige som ”fossilfritt”, berättar Fertiberias hållbarhetschef Marc van Doorn, när SVT besöker Fertiberias fabrik i spanska staden Puertollano.    

Fossilfritt konstgödsel efterfrågas alltmer av stora livsmedelsindustrier som använder spannmål i sin tillverkning.   

– Vi har mött en stor efterfrågan av bland annat kända öltillverkare, som vill kunna sälja sin öl som ” klimatsmart” och det går bara om man kan visa på att spannmålen är odlade med fossilfritt konstgödsel, berättar Marc van Doorn.

Oroas inte av infekterad vindkraftdebatt

Men frågan är varför den gröna elen i Sverige lockar då det finns så stora möjligheter i Spanien?

Bakom den gamla konstgödselfabriken i Puertollano står världens största gröna vätgaskraftverk, som invigdes i maj. Om tre år ska Fertiberias fabrik drivas av grön vätgas. Det kräver stora mängder solel – runt om fabriken är kullarna klädda med solpaneler. Spanien är glest befolkat, har många soltimmar och stora ytor av degraderad jordbruksmark. Så potentialen för förnybar energi anses vara enorm.    

– Sverige med sin billiga och gröna el är just nu en av de mest konkurrenskraftiga placeringarna i världen, där vi får en närhet till våra marknader i norra och centrala delarna av Europa, förklarar van Doorn.   

Känner ni till den infekterade debatten i Sverige och motståndet mot nya vindkraft? Är du inte orolig att den gröna elen inte ska räcka? 

– Vindkraft är det logiska valet för vår del. Jag är inte orolig, vi är lovade grön el och det är kraftbolagens problem att lösa.    

Sverige får därmed den första konstgödselfabriken på svensk mark. Totalt skapas 500 nya arbetstillfällen och fabriken ska stå klar 2027.  

Du kanske också gillar