Hem Ekonomi Högre bensinpris äter upp skattesänkning

Högre bensinpris äter upp skattesänkning

förbi admin
0 kommentar

Under fredagen höjer mackarna både diesel- och bensinpriset med 20 öre litern, vilket följer på större höjningar tidigare i veckan. Därmed kostar en liter diesel nu 26:12 kronor litern och bensinen 21:99 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.

Från 1 maj sänks däremot skatten på drivmedel med 1:80 kronor litern, enligt nyligen tagna riksdagsbeslut. Men inför sänkningen har priset bara den här veckan stigit med närmare en krona litern.

Billigare – men hur mycket?

Det geopolitiska läget är instabilt just nu, säger Jessica Alenius, VD för branschorganisationen Drivkraft Sverige, och det är svårt att säga om skattesänkningen kommer resultera i en direkt prissänkning.

– Mycket talar för att priserna kommer att sänkas men det är oklart hur mycket, säger hon.

Framförallt handlar det om vad som händer med det konjunkturkänsliga råoljepriset under helgen, menar Alenius. På EU-nivå har det i veckan diskuterats huruvida ett förbud mot rysk energi ska införas eller inte.

– Även det att man pratar om att införa förbud, vilket då i praktiken skulle innebära en utbudssänkning, får en effekt på priset och det är ju precis det som har hänt, säger hon.

Och den här osäkerheten är något som vi tyvärr kommer få leva med länge, tror Alenius.

– Även om Ryssland och Ukraina sluter fred så kommer sanktionerna att vara kvar betydligt längre och det är sanktionerna som framför allt påverkar råoljepriset, säger hon.

Du kanske också gillar