Hem Ekonomi Högtryck på solceller hos Hero Solkraft

Högtryck på solceller hos Hero Solkraft

förbi admin
0 kommentar

Stigande elpriser har bidragit till ett kraftigt ökat intresse för solenergi. Det i sin tur har medfört att  många solenergibolag för närvarande arbetar för högtryck för att kunna svara upp till den höga efterfrågan.

Ett av dessa företag är Hero Solkraft i Arboga. På deras hemsida står det följande: ”På grund av det höga trycket kan vi tidigast utföra solcellsinstallationer våren 2023. Vi är tacksamma för att du ser oss som ett alternativ i din omställning till solceller”.

– Det finns hur mycket som helst att göra, om man skulle tala för hela branschen. Det som är problemet är arbetskraft och material. För vår del är det de bitarna som fattas för att vi ska kunna fortsätta växa. Vi måste hitta kompetent folk och få tag på material, säger Robert Alm, som grundade Hero Solkraft ihop med Henrik Zetterdahl.

Även om Hero Solkraft växer som företag så är de fortfarande en mindre aktör i solcellsbranchen.

– Vi växer inte lika fort som de riktigt stora drakarna i Sverige. De har nog ännu större problem eftersom de behöver ännu mer folk. Vi letar efter folk som vill jobba, lära sig och helst har hantverkarvana. Solcellsmontör är ett ganska nytt arbete, så vi får internutbilda. Det finns skolor och kurser för arbetet som är ett framtidsyrke.

Solcellsbranschen upplever alltså problem med arbetskraft och material. Däremot är det inga problem att få in arbetsordrar.

– Det är väldigt liten procent av tak i Sverige som har solceller. Det finns en stor marknad. Just nu märker vi att blir fler större anläggningar, bland annat markanläggningar. Det växer och det är roligt, säger Robert Alm.

Hur ser arbetstrycket ut hos er i dagsläget? 

– Vi har fått in många ordrar och har då bestämt att vi tidigast kan utföra solcellsinstallationer våren 2023. Vi tar såklart lite höjd. Det är bättre att säga april än februari, om det inte skulle gå att utföra. Det är många komponenter i solceller och just nu är det alltid något som saknas. De större bolagen kan förhandla till sig komponenter lite snabbare än vad vi kan göra. Sen är den svenska marknaden väldigt liten jämfört med resten av Europa och världen i stort. Det är huggsexa på grejerna, men de som har beställt från oss kommer att få sina solceller. De som beställer nu ligger ungefär sex månader bort.

Har ni upplevt ett sånt här tryck tidigare? 

– Nej. Vi är snart inne på vårt tredje år och så här har det inte varit tidigare. Nu är det så att de som ringer eller skickar in förfrågningar redan har bestämt sig för att de vill ha solceller. Det är full fart för vår del och det tycker vi är riktigt kul.

Foto: David Eriksson/arkiv

När Hero Solkraft startades 2020 var det bara Robert Alm och Henrik Zetterdahl som fanns i företaget. I dagsläget är det tio anställda.

– Vi växer stadigt och har ökat omsättningen med runt 200 procent hittills i år. Solcellsbranschen är dyr och tuff, men vi är i en bra situation. Fram till maj nästa år ska vi upp med solceller på ungefär fyra tak i veckan. Vi har att mycket göra och det är bara positivt, avslutar Robert Alm.

Du kanske också gillar