Hem Ekonomi Hyrorna klara – 65 000 Stockholmare får 1, 8 procent i hyreshöjning

Hyrorna klara – 65 000 Stockholmare får 1, 8 procent i hyreshöjning

förbi admin
0 kommentar


Stockholm

Hyrorna för 2022 är klara för Stockholms allmännytta. Bostadsbolagen krävde en hyreshöjning med 3, 6 procent för 2022. Men efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder höjs hyran med 1,8 procent.

Foto: Gry Ellebjerg

Hyran höjs med 1,8 procent för 65 000 hyresgäster.

För att konkretisera det hela så krävde de tre kommunala bostadsbolagen en hyreshöjning på 3,6 procent, vilket motsvarar 252 kronor för en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor. Men enligt överenskommelsen så blir höjningen i stället, 1,8 procent eller 126 kronor i månad för samma hyra.

Hyreshöjningen gäller också från 1 februari 2022 och inte från 1 januari som bostadsbolagen ville.

– Det är bra att hyrorna för 2022 är klara i god tid. På längre sikt behöver dock hyresnivåerna hänga med den allmänna kostnadsutvecklingen eftersom vi vill fortsätta erbjuda våra hyresgäster bra bostäder, trygga utemiljöer och fler digitala tjänster, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder, i en gemensam kommentar från de tre bostadsbolagen.

I ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen region Stockholm, lyfts fram att förhandlingarna har varit respektfulla och effektiva och pågått i cirka två månader.

– Vi lyckades halvera bolagens ursprungsyrkande och få datumet framflyttat till 1 februari. Vi har lyft våra olika perspektiv vilket ledde fram till en kompromiss som båda parter till slut kunde enas om. Det har varit viktigt att undvika retroaktivitet samtidigt som hyreshöjningen inte får bli allt för hög, säger Anton Jägare, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Familjebostäder.

Du kanske också gillar