Hem Ekonomi Inte sannolikt med extremt låga räntor i framtiden

Inte sannolikt med extremt låga räntor i framtiden

förbi admin
0 kommentar

Bolåneräntorna har stigit kraftigt i spåren av inflationen och Riksbakens höjningar – så varför sänks de nu?

Det kan tyckas märkligt, men det är faktiskt kopplat till Riksbankens, och andra centralbankers, höjningar.

Centralbankernas räntesättning styr ofta den rörliga, eller väldigt korta, bolåneräntan. Bolån med längre löptider påverkas i stället av räntor på lån med lång löptid på marknaden. Och på den marknaden räknar aktörerna nu med att centralbankerna kommer att vara framgångsrika i sin kamp mot inflationen.

Därför har vi sett en trend en tid nu med sjunkande marknadsräntor och då i synnerhet de långa räntorna. Det betyder att bankernas upplåningskostnader sjunker, vilket gör att de kan skicka vidare i varje fall en del av sänkningen till sina kunder.

Även konkurrensen från nischbanker spelar in. Det märks inte minst på bankernas sjunkande vinstmarginaler.

Den genomsnittliga marginalen som bankerna har på bolån har kommit ner, enligt Finansinspektionen, från 1,35 procent under första kvartalet i år till 1,07 procent vid slutet av andra kvartalet.

Kommer de fortsätta att sänka bolåneräntorna?

Det går det inte att säga i dag. Som SBAB:s vd Mikael Inglander påpekade när banken sänkte räntorna så är läget på marknaden ”volatilt”, det vill säga det sker ovanligt kraftiga svängningar upp och ner på marknaden.

Den stora risken med centralbankernas kamp mot inflationen är att den kan leda till en kraftig lågkonjunktur, till och med recession (att ekonomin krymper minst två kvartal i rad). Det skulle förvisso leda till ytterligare räntesänkningar, men även stigande arbetslöshet.

Det finns dock en del aktörer som spår att flera centralbanker kommer att sänka sina räntor, kanske redan nästa år, just för att motverka effekterna av en lågkonjunktur.

Det skulle förmodligen leda till att även de rörliga och korta boräntorna faller mer. Men där är vi inte än.

Men det skulle kunna betyda att vi kommer tillbaka till de väldigt låga räntor vi hade så sent som i fjol?

Sakta i backarna! Vi har haft en period med extremt låga räntor. De höjningar som skett sedan i vintras har visserligen rejält höjt boendekostnaderna för många hushåll, men det är ändå räntenivåer som i ett historiskt perspektiv inte kan kallas för höga.

Så även om de kan komma ner lite till är sannolikheten för att vi kommer tillbaka till fjolårets nivåer under överskådlig tid näst intill obefintlig.

Läs mer: Bankerna tjänar mindre på bolånen.

Du kanske också gillar