Hem Ekonomi Investerare nervösa för stark dollar

Investerare nervösa för stark dollar

förbi admin
0 kommentar

En stark dollar leder till större köpkraft i USA genom billigare importer. Samtidigt är investerare nervösa eftersom den starka dollarn leder till andra svagare valutor.

Eftersom dollarn står i centrum för världens finansmarknader kan det få stora konsekvenser när valutan ökar alltför mycket, skriver Wall Street Journal.

Dollar har gått starkt framåt i år. Jämfört med pundet har dollarn klättrat 17 procent och har även lagt sig på samma nivå som euron för första gången på två decennier.

Problemen radar upp sig

Samtidigt radar problemen upp sig när dollarn växer i värde menar investerare.

En starkare dollar gör ofta tillväxtmarknadernas valutor mindre värda. Det förvärrar i sin tur inflationen i dessa länder genom att det blir dyrare att importera varor och tjänster. Det leder även till problem med inflationen i till exempel Europa.

”En starkare dollar gör det mycket svårt att tackla inflationen i Europa av flera anledningar”, säger Keith DeCarlucci, investeringschef på Londonbaserade hedgefonden Melqart KEAL Capital.

”De viktigaste varorna de handlar, inklusive energi, är prissatta i dollar.”

Överger dollarn

Den starka dollarn kan även leda till att regeringar ingriper ännu mer direkt och stödjer sina valutor genom att sälja dollar för att köpa sina egna valutor eller försöker överge kopplingarna till dollarn.

Även på hemmaplan i USA kan det leda till sämre vinster för bolagen. Både Microsoft och Deere & Co., leverantören av jordbruksmaskiner, har varnat för att för att en starkare dollar kan belasta framtida vinster.

Läs även: Dollarn tar paus från valutarallyt – euron stiger [Dagens PS]

Du kanske också gillar