Hem Ekonomi Investering på Hisingen i Göteborg ska ge tusentals nya jobb

Investering på Hisingen i Göteborg ska ge tusentals nya jobb

förbi admin
0 kommentar

För tre år sedan lämnade Castellum in ansökan att få exploatera marken på Säve flygplats. Med det togs första steget för planen på ett stort logistik- och industriområde som ska ge 6 000 nya jobb. Under våren 2021 träffade GP personerna som drömmer om ”Gateway Säve”. Och förra veckan togs ännu ett steg mot att förverkliga planerna när de skickades ut på samråd.

Planområdet större än Kålltorp

Området som omfattas av planen är 500 hektar stort – ungefär 80 hektar större än Kålltorp. Eller, en mer välanvänd enhet för att mäta markyta, 160 fotbollsplaner.

– Syftet är att möjliggöra för ett större sammanhängande verksamhetsområde för logistik och industri, samt elektromobilitet. En viktig del är att flygplatsen ska bevaras också, säger Fredrik Andersson, projektledare på Stadsbyggnadskontoret.

Från flygplatsen utgår Västra Götalands enda ambulanshelikopter. Redan idag finns Heart Aeorospace, ett företag som utvecklar eldrivna passagerarflygplan, på platsen. Dessutom byggs kontor och testmiljöer för Chalmers och Rise-projektet SEEL, Swedish Electric Transport Laboratory. Det bygget väntas stå klart nästa år och ska bidra till att Sverige blir bäst i världen på eldriven transport.

Ambulanshelikoptern, fotad våren 2021. Framför den står piloten Niclas Börjesson och läkaren Per Arnell. Bild: Olof Ohlsson

Stor vatten- och avloppsledning avgörande

Med den stora planen som nu skickats på samråd ska minst 6 000 nya jobb behövas i området. För att det ska bli verklighet krävs en stor och dyr investering.

– Översiktligt beräknat krävs kommunala investeringar i storleksordningen mellan 2,5 till 5 miljarder kronor. Det är betydande investeringar varav överföringsledningarna står för den enskilt största investeringen i spannet 1 till 2 miljarder kronor.

Överföringsledningarna är alltså vatten- och avloppsledningar som behövs i området för att det ska nå sin fulla kapacitet.

– Innan den här överföringsledningen är på plats går det inte att bygga ut mer. Men vi räknar med att en del kan vara utbyggt inom tre-fyra år. Ett par tusen jobb kan vara på plats här 2026 och framåt ungefär, säger Fredrik Andersson.

Enligt planen ska ledningen vara på plats inom åtta år och det stora projektet förväntas nå finansiell balans om det blir som planerat, menar Fredrik Andersson.

LÄS OCKSÅ: Planen: Ny guldålder för flygplatsen – vill göra marken värd miljarder

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänade Serneke på Säve

LÄS OCKSÅ: Bygglovet beviljat för nya Västlänken-stationen Centralen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar