Hem Ekonomi Italien beslagtar oligarkens lyxjakt – värd miljarder

Italien beslagtar oligarkens lyxjakt – värd miljarder

förbi admin
0 kommentar

Segelfartyget med namnet ”A” värderas enligt nyhetsbyrån Reuters till motsvarande drygt 5,5 miljarder kronor, och beslagtogs när det låg i hamnen i Trieste i nordöstra Italien.

”A” ritades av den franske industridesignern Philippe Starck, och beskrivs som världens största segelyacht. Det 143 meter långa skeppet kallas också ”Vita pärlan”, skriver Libération. Enligt Corriere della Sera har tremastaren samma höjd som ett åttavåningshus och utrustad med helikopterplatta.

I samband med beslagtagandet meddelar italiensk finanspolis på lördagen att man funnit bevis för att ”A” kan kopplas – via ett företag i önationen Bermuda – till Andrej Melnitjenko, en rysk miljardär som tidigare i veckan sattes upp på EU:s sanktionslista.

En talesperson för Melnitjenko säger, enligt Reuters, att hans uppdragsgivare ”inte har någon relation till de tragiska händelserna i Ukraina. Han har inga politiska kopplingar”.

Talespersonen betonar också att Melnitjenko inte hör hemma på sanktionslistan och att man tänker överklaga hans placering där.

Sedan förra veckan har italiensk polis beslagtagit villor och yachter till ett värde av mer än 7 miljarder kronor av ryssar på EU:s sanktionslista, berättar Italiens ekonominister Daniele Franco.

Du kanske också gillar