Hem Ekonomi JM säljer till Fortifikationsverket för hela 2,4 miljarder

JM säljer till Fortifikationsverket för hela 2,4 miljarder

förbi admin
0 kommentar

JM har tecknat avtal med Fortifikationsverket om försäljning av kontorsprojektet K1 Karlbergs Strand i Solna. Affären uppgår till 2,4 miljarder kronor. Det var dit JM skulle flytta sitt eget huvudkontor, men nu blir det alltså Försvarsmakten som tar över allt – och som dessutom har verksamhet i närområdet.

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren. CBRE var rådgivare till köparen.

Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det Försvarsmaktens utökade lokalbehov till följd av den förändrade omvärldsläget som ligger bakom den snabba affären.

– Efter regeringsbeslut har vi möjlighet att erbjuda bra förutsättningar för Försvarsmaktens verksamhet i Stockholmsområdet. Förvärvet innebär moderna, flexibla och yteffektiva lokaler som kan anpassas efter Försvarsmaktens behov, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson.

Fastigheten, som innehåller 20.000 kvm lokaler, är under uppförande, med planerat tillträde under det första kvartalet 2025 då den beräknas vara färdigställd.

Förvärvet är villkorat av regeringsbeslut och likvid erhålls vid tillträde.

Fortifikationsverket har behov av att ta hela fastigheten i anspråk. K1 Karlbergs Strand är därmed inte längre aktuellt som nytt huvudkontor för JM. FV har tidigare berättat att JM avsåg att själva använda 12.300 kvm lokaler i fastigheten och hyra ut 7.700 kvm till externa hyresgäster. Marknadsföringsarbetet av de externa ytorna var tänkt att gå igång på allvar under hösten 2022.

– Vi är stolta över att kunna bistå Fortifikationsverket med en kontorsfastighet som kommer att kännetecknas av utomordentligt fint utformade och flexibla kontorslokaler, säger Mikael Åslund, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

JM har idag sitt huvudkontor i norra delen av Frösunda, Solna, i en fastighet som ägs av Vasakronan.

Alldeles bredvid JM:s projekt finns Karlberg slott som innehåller Militärhögskolan Karlberg. Karlbergs slott har anor från 1630-talet. Karlberg har varit ett lärosäte för officerare sedan år 1792 då Krigsakademien inrättades. På Karlberg bedriver Försvarshögskolan grundläggande utbildning för kadetter på officersprogrammet. Totalt utbildas ca 200 kadetter per år. Omkring 200 officerare och civila anställda arbetar där. Fastigheten ägs av Fortifikationsverket.

Karta: Fastighetsvärlden/Google.
Av byggnadens totalyta om 20.000 kvm har JM räknat med att hyra ut cirka 7.700 kvm till externa hyresgäster.

Du kanske också gillar