Hem Ekonomi Kinas stelbenta nolltolerans hotar världsekonomin

Kinas stelbenta nolltolerans hotar världsekonomin

förbi admin
0 kommentar

Apple varnar för att leveransen av deras senaste mobiltelefonmodeller kommer att försenas till världsmarknaden. Det handlar inte om någon brist på insatsvaror eller produktionstekniska problem. Anledningen är i stället Kinas nolltolerans mot covid-19 och det tumult politiken har skapat på Foxconn i Zhengzhou, centrala Kina.

För en vecka sedan klättrade horder av arbetare över fabriksområdets staket och flydde fabriken. De gick längs vägar och över jordbruksfält för att ta sig där ifrån.

Liu, en av de arbetare som lämnade fabriken då, säger till DN att han gick 50 000 steg per dag tillsammans med andra arbetare. Anledningen att han gav sig av var att det rådde kaos inne på fabriken, som arbetarna inte fick lämna på grund av smittspridning. Maten, som de tvingades äta på rummen var undermålig, det låg sopor i korridorerna.

Sedan dess har hela området där Foxconn ligger stängts ned. Arbetarna inne på fabriken får bara röra sig mellan sina sovsalar och produktionsbandet. De lever i det som i nolltoleransens Kina kallas för en ”stängd lop”. Ett sätt för fabriker att hålla i gång produktionen samtidigt som de efterlever myndigheternas krav på att bekämpa viruset. Arbetarnas förhållanden ägnas däremot inte en tanke.

Så här har flera företag överlevt under pandemin. Arbetarna har sovit på jobbet och orderingången har kunnat tillfredsställas.

Men exemplet Foxconn visar att metoden fungerar allt sämre. De anställda vid fabrikerna är ofta migrantarbetare från olika delar av Kina. De kommer för att tjäna pengar och brukar vid högtider åka hem. Nu har många inte kunnat göra det på tre år och de känner sig illa behandlade.Foto: Sam Yeh/AFP

Foxconn har nu höjt bonusen för att locka tillbaka arbetarna. Liu som DN har haft kontakt med har återvänt. Han tänker stanna november ut för att kunna få en bonus på 10 000 yuan (15 000 kronor), utöver grundlönen på 5 000 yuan i månaden. Han insåg att han måste sitta i karantän när han anlände hem och att det skulle kosta 300 yuan per dag. Eftersom han sparar till att köpa en lägenhet såg han ingen annan utväg än att återvända.

Så ser det ut i Kina ut i dag. Överväganden kring risk för karantän, isolering på arbetsplatsen och nedstängningar styr kinesers liv. Nolltoleransen styr också företagens liv och försämrar den kinesiska ekonomin. När Business Sweden 31 augusti till 6 september frågade svenska företag i Kina om de påverkas negativt av hur Kina hanterar covid-19 svarade över 90 procent att den tynger produktionen och 85 procent såg negativa effekter på leverantörskedjorna.

Just nu upplever Kina sin största smittspridning på ett halvår. I Peking har skolor stängt i distriktet Chaoyang där många utlänningar bor. Också Ikea-varuhuset har klappat igen, liksom vissa bostadsområden.

Dessa ständiga nedstängningar leder till en negativ spiral. Konsumtionen hålls tillbaka, arbetslösheten stiger och färre vill investera. På måndagen kom statistik som visar att i oktober föll den kinesiska exporten för första gången sedan pandemin inleddes. Kinas BNP, som varit viktig drivkraft för hela världsekonomin, väntas enligt IMF öka med 3,2 procent i år. Det är klart mindre än målet på 5,5 procent och för första gången på årtionden går den kinesiska ekonomin trögare än de asiatiska grannländernas.

Politiken är också allt mindre hållbar ur mänsklig synvinkel. Förutom arbetare som hålls som fångar på sina fabriker försummas människor med andra sjukdomar.

I förra veckan dog en tre-årig pojke i Lanzhou, i provinsen Gansu i nordvästra Kina, av gasförgiftning. Dödsfallet skedde efter att hans far först efter fyra försök att ringa larmcentralen kom fram. Där möttes han av beskedet att eftersom han bor i ett ”högriskområde” kan han bara få digital hjälp. När pappan försökte få hjälp i grannskapet blev han åthutad att ta på sig munskydd. När pojken till sist accepterades på ett sjukhus efter två timmar dog han strax därpå. Händelsen ledde till ett ramaskri i sociala medier och visar hur stelbent politiken har blivit, hur blind den blivit för andra problem.

Enligt den kinesiska regimen räddar nolltoleransen liv och är överlägsen hur väst hanterat pandemin. Men folk börjar tröttna och hoppas ständigt på lättnader. Även investerare som i slutet på förra veckan på spekulationer om minskade restriktioner fick börsen att stiga.

Sällan har hälsomyndighetens presskonferens haft så många ögon på sig som i lördags. Men de som hoppades blev besvikna. Kina ska resolut hålla kvar vid nolltoleransen, meddelade Ma Xiaowei vid hälsomyndigheten.

Du kanske också gillar