Hem Ekonomi Klarna tecknar kollektivavtal – men inte med Unionen

Klarna tecknar kollektivavtal – men inte med Unionen

förbi admin
0 kommentar

Det blir ingen strejk. Under fredagskvällen kom parterna överens. Även om överenskommelsen inte är helt konventionell.

Klarna tecknar ett kollektivavtal som börjar gälla den första januari nästa år. Men de går med i Bankinstitutets arbetsgivarorganisation och motparten där är Akavia, Finansförbundet och Sveriges ingenjörer.

Unionen, vars klubb och medlemmar varit mest aktiva, blir inte en del av det. Det var också Sveriges ingenjörer och Unionen som skulle ha strejkat med start på tisdag, om det inte blivit ett kollektivavtal.

Hur påverkar det era medlemmar på Klarna?
– De kommer uppmanas att byta till Finansförbundet från och med årsskiftet. Vi har ordning och reda i TCO-familjen, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Martin Wästfelt. Foto: Karin Wesslén/TT

Var det här ett krav från Klarna?
– Det kan man säga, det var inte vårt förslag. Men kampen har handlat om kollektivavtal eller inte. Det viktiga är att vi får kollektivavtalsbundenhet, därför kunde vi acceptera det här. Även om det såklart blir jobbigt för våra medlemmar.

Så hur känns det?
– Jättebra. Vi har jobbat med det här i sju, åtta år. Och det är extra roligt för det visar på vikten av lokalt förtroendevalda på arbetsplatserna. Här har vi en klubb som kämpat stenhårt här, att man orkar, trots att man inte får facklig tid. Det här är ju mitt jobb, men att strida så på arbetsplatsen är det riktigt stora och imponerande här.

Siemiatkowski: ”Vi kommer dra nytta av avtalet”

Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd.
Sebastian Siemiatkowski, Foto: Stijn Planckaert

“Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan.” säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna i en kommentar.

Varför blev det inget kollektivavtal på Spotify?
– Det är inte klart, det arbetet pågår. Det här är vår viktigaste uppgift. Där vi har medlemmar ska vi ha kollektivavtal, säger Martin Wästfelt.

Du kanske också gillar