Hem Ekonomi Kommunal varslar om strejk i storkök på sjukhus – Kommunalarbetaren

Kommunal varslar om strejk i storkök på sjukhus – Kommunalarbetaren

förbi admin
0 kommentar

Varslet omfattar måltids- och kökspersonal på bland annat Karolinska universitetssjukhuset Solna, Norrlands universitetssjukhus och Hudiksvalls sjukhus. Totalt berörs 11 arbetsplatser och drygt 150 personer kan tas ut i strejk (se faktaruta).

Avtalet med Visita för storkök löpte ut den 31 augusti. Trots intensiva förhandlingar finns inget nytt avtal för privatanställda i storkök som lagar mat till skolor och sjukhus på uppdrag av kommuner och regioner. Stora arbetsgivare är Coor och Sodexo. Kommunals avtal gäller cirka 1 500 medlemmar.

Kommunal kräver en låglönesatsning, men förhandlingarna har strandat.

Sorgligt för svenska modellen

– Vi tycker det är tråkigt och sorgligt i dessa inflationstider att arbetsgivarna bråkar om att ge de lägst avlönade lite, lite extra. Det är sorgligt för den svenska modellen, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal.

Vilket är det viktigaste skälet till att varsla om strejk?

– De vill inte medge en låglönesatsning utan att göra andra försämringar i avtalet och då var beslutet enkelt men samtidigt svårt, säger Johan Ingelskog.

Varför är det svårt?

– Att varsla om stridsåtgärder är den yttersta åtgärden facket har för att för att få till ett kollektivavtal. Samtidigt med det slutbudet vi fick var det ganska enkelt, säger Johan Ingelskog.

I strid med ”märket”

Kommunal har i förhandlingarna krävt en mer fördelaktig semesterperiod och att kostavdraget inte ska vara obligatoriskt. Samtidigt säger Kommunal nej till att ob-ersättningarna inte höjs och hävdar att det är i strid med ”märket” som sätter nivån på löneökningarna på arbetsmarknaden.

Varslet innefattar även en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad på samma arbetsplatser, från samma tidpunkt.  

Artikeln uppdateras

Här är listan på arbetsplatser som är uttagna i konflikten

Kävlinge Produktionskök

Norrlands universitetssjukhus – Produktionskök NUS

Karolinska universitetssjukhuset i Solna

Bollnäs Sjukhus – Restaurang Blå

Vittra grundskolan

Hudiksvalls sjukhus Restaurang Pulsen

Restaurang Esset Gävle Sjukhus

Hemsjögårdens kök

Sodexo Gävle – Kök

Märsta: Stjärnköket

Karolinska universitetsdsjukhuset Huddinge: restaurang 61:an

Läs mer här:

Du kanske också gillar