Hem Ekonomi Konkurs hotar Ryssland – USA ökar pressen

Konkurs hotar Ryssland – USA ökar pressen

förbi admin
0 kommentar

I dag driver USA Ryssland mot en historisk skuldinlösen genom att inte förlänga landets licens för betalning till obligationsinnehavare.

USA ökar pressen på Ryssland efter invasionen av Ukraina och förlänger inte betalningslicensen som möjliggör för Ryssland att göra ränte- och förfallobetalningar på sin statsskuld till amerikaner, det skriver Reuters.

Det amerikanska finansdepartementets skrev sent på tisdagen på sin webbplats att departementet inte kommer förlänga Rysslands betalningslicens som löper ut i dag, onsdag.

Drygt 19 miljarder kronor

Licensen har gjort det möjligt för Ryssland att hålla igång betalningarna på sina statsskulder men om den inte förlängs blir inställd betalning oundviklig, det blir landets första stora inställda betalning på internationella stadsobligationer på mer än 100 år.

Betalningar värda nästan 2 miljarder dollar, drygt 19 miljarder kronor, på ryska obligationer förfaller innan slutet av 2022. Förflyttningen av pengar över gränserna har försvårats av de sanktioner som införts mot Ryssland sedan invasionen av Ukraina, men Ryssland har ändå gjort en medveten ansträngning för att fortsätta betala obligationsinnehavarna.

Står inför fallissemang

”Om obligationsinnehavarna inte får sina pengar när pengarna ska in, med hänsyn till eventuella anståndsperioder som gäller, kommer Ryssland att stå inför fallissemang på betalning av en statsskuld”, säger Jay Auslander, partner på advokatfirman Wilk Auslander, till Reuters.

Hon säger vidare att det inte verkar finnas något sätt för obligationsinnehavare att få betalt med licensen borta.

Komplex betalningsprocess

Trots att licensen endast gäller amerikaner kommer Ryssland även få svårt att betala andra obligationsinnehavare när licensen upphör på grund av att amerikanska institutioner är integrerade i det globala finansiella systemet.

I fredags gjorde Ryssland inbetalningar på två internationella obligationer en vecka innan förfallodatum, men det är svårt att hinna få in pengarna på fordringsägarnas bankkonton innan förfallodatum då betalningsprocessen är komplex och tar flera dagar.

En obligationsinnehavare i Asien säger att betalningen på onsdagen ännu inte har kommit in på bolagets konto. På de två betalningarna har dock Ryssland en frist på 30 dagar.

Nästan 392 miljarder kronor

Ryssland har 40 miljarder dollar, motsvarande nästan 392 miljarder kronor, i internationella obligationer och de senaste veckorna har det debatterats om huruvida licensen ska förlängas eller inte.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Problemen hopar sig och hotar Rysslands betalningsförmåga [Dagens PS]

Du kanske också gillar