Hem Ekonomi Konkurser i oktober – vågen kopplas till kriminalitet

Konkurser i oktober – vågen kopplas till kriminalitet

förbi admin
0 kommentar

Stor ökning av konkurser: ”Nästan inga ljusglimtar”

Publicerad 2023-11-01 13.25

Inte sedan 1999 har lika många företag gått i konkurs i oktober.

Många branscher är drabbade – men en oroande faktor sticker ut:

– Över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier, säger kreditinformationsföretaget UC.

Oktober var en mörk månad. 795 bolag gick i konkurs, enligt Creditsafe. Det är med råge den högsta siffran för oktober månad sedan 1999.

– Konkurserna fortsätter att öka i snabb takt och vi ser nästan inga ljusglimtar varken för någon bransch eller region. Vi har inte varit i närheten av så här höga nivåer tidigare för en oktobermånad, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe i en kommentar.

Konkurrenten UC ser en liknande utveckling. I oktober månad ökade konkurserna med 12 procent i jämförelse med samma månad förra året. Hittills i år är ökningen 31 procent, vilket innebär den högsta siffran på över ett decennium.

Byggbranschen sticker ut med en 19-procentig ökning jämfört med oktober 2022.

– Utvecklingen inom byggsektorn är skrämmande eftersom konkurserna procentuellt fortsätter att öka, till skillnad från flera andra branscher där vi ser en utplaning i statistiken med anledning av att konkurstalen varit höga under en längre tid. Byggsektorn har en viktig betydelse för svensk industri och ökad arbetslöshet får direkt negativ påverkan på marknaden, och riskerar att utlösa en varselvåg inom en rad andra industrier, säger UC:s vd Gabriella Göransson i en kommentar.

Utöver att byggbranschen är hårt drabbad av prischockerna i samhället – som lett till färre byggen – är en annan faktor oroande.

Kriminella bakom konkurser

Över hälften av konkurserna inom byggsektorn kan vara kopplade till bedrägerier, enligt UC.

– Vi har sett att en klar ökning har skett de senaste åren. Bygg, anläggningsarbeten, arbetsförmedling, transport och restaurang är branscher där kriminella nätverk traditionellt har verkat och över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier. Under 2023 kommer vi eventuellt att se en minskning då det är svårare att få en företagskredit med anledning av konjunkturläget. Men risken framåt är då att de kriminella nätverken utökar med andra kriminella metoder för att skaffa pengar, säger Gabriella Göransson.

Du kanske också gillar