Hem Ekonomi Konsumentombudsmannen stämmer Ellos

Konsumentombudsmannen stämmer Ellos

förbi admin
0 kommentar

Det är i ett pressmeddelande som Konsumentverket meddelar att Konsumentombudsmannen (KO) stämmer Ellos, postorderbolaget som numera bedriver försäljning av bland annat mode och inredning på nätet.

De kunder som handlat hos Ellos group – där också Jotex ingår – har fått upp kredit som första alternativ i kassan, när de ska betala, vilket inte är tillåtet enligt lag. Nu vill KO att Patent- och marknadsdomstolen prövar ”om utseendet på kassan hos Ellos på nätet bryter mot lagen”.

Ändrad lag 2020

Lagen ändrades 2020, för att skydda konsumenter från att ta krediter i onödan. Sen dess är det förbjudet för e-handlare att visa kredit som första alternativ framför direktbetalning, eller att ha kredit som ett förvalt alternativ.

I sitt pressmeddelande skriver KO:

”Eftersom konsumenter vid e-handel oftast väljer det betalningsalternativ som presenteras först, eller är förvalt, finns det ekonomiska motiv till att bolag väljer att visa kreditalternativet före andra alternativ för betalning. KO anser att Ellos, som svarar för den faktiska marknadsföringen av betalningssätten, ska ta ansvar för hur det ser ut när konsumenterna kommer till kassan på nätet.”

Ellos har ändrat sin marknadsföring, men KO vill ändå att ärendet prövas för att ”skapa tydliga riktlinjer för branschen”.

Johan Stigson, CFO på Ellos, skriver i ett mejl:

”För Ellos var denna fråga utagerad då vi, precis som KO skriver, redan har ändrat vår kassa.”


LÄS MER: Ellos anklagas för lagbrott i nätbutiker
LÄS MER: Modejätten Ellos anklagas för ”femwashing” i reklam
LÄS MER: Premium Män som tjänar på e-handel med feministiska budskapen

Du kanske också gillar