Hem Ekonomi KPMG intar frågesportspodden ”Vem vill bli jurist?”

KPMG intar frågesportspodden ”Vem vill bli jurist?”

förbi admin
0 kommentar

Deklarerar alla skattejurister i tid? Och handlar arbetsrätt mest om att säga upp folk? Vad skiljer egentligen arbetet som jurist på KPMG från att jobba på en renodlad advokatbyrå? Det och mycket mer avslöjar KPMG:s jurister Joanna Kulawik och Fredrika Wendleby i podcasten ”Vem vill bli jurist?”

Juridik är vanligtvis inte det första man tänker på när man hör talas om det globala företaget KPMG, som erbjuder tjänster inom revision, skatt och rådgivning Men faktum är att KPMG har en avdelning som är inriktad helt mot juridiska frågor. Avdelningen heter ”Tax and Legal” och innefattar såväl affärsjurister som skattejuristexperter.

– Vi har en legalavdelning inom KPMG som arbetar med affärsjuridiska frågor – alltifrån transaktioner och M&A till avtals- och arbetsrätt. Dessutom har vi en stor avdelning som sysslar med skattejuridik, säger Joanna Kulawik från KPMG, som själv arbetar med arbets- och bolagsrätt.

– På skatteavdelningen är många nischade inom skatteområdet. Jag arbetar exempelvis enbart med internationell företagsbeskattning, medan vissa av mina kollegor arbetar uteslutande med mervärdesskatt eller mobilitytjänster, säger Fredrika Wendleby, en av KPMG:s många skattejurister.

Det som lockade Joanna Kulawik och Fredrika Wendleby till KPMG var bolagets globala möjligheter. KPMG har kontor i fler än 150 länder och det finns möjligheter till en internationell karriär.

– När jag började arbeta på KPMG hade jag exempelvis en kollega som för tillfället hade tagit en tjänst i Chicago, Fredrika Wendleby.

– Tack vare företagets internationella perspektiv kan vi få in arbetsförfrågningar från våra kontor i andra länder. På så vis får vi arbeta med stora bolag och roliga ärenden som man kanske inte hade haft tillgång till på en advokatbyrå, säger Joanna Kulawik.

En annan skillnad mellan att arbeta på KPMG och på en renodlad advokatbyrå är att man inte enbart har jurister och advokater som sina kollegor. Inom KPMG arbetar alltifrån ekonomer till programmerare.

– Vi får ett fågelperspektiv på våra ärenden. Vad våra kunder än efterfrågar så har vi oftast kompetensen internt. Det är väldigt tacksamt, säger Joanna Kulawik.

Nyligen gästade de båda frågesportspodcasten ”Vem vill bli jurist?” och fick bland annat svara på frågor om skattelagen och grotta ner sig i ett aktuellt rättsfall i media.

Nyfiken på hur det gick? Här hittar du avsnittet av ”Vem vill bli jurist?” (länk:))

Du kanske också gillar