Hem Ekonomi Kraftigt nedåt för industrins orderingång

Kraftigt nedåt för industrins orderingång

förbi admin
0 kommentar

Inköpschefsindexet, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, sjönk till 49,2 i september från reviderade 50,2 i augusti.

Med nedgången halkar indexet under 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

“Det visar att industrikonjunkturen har försvagats ytterligare under hösten i spåren av en svagare omvärldskonjunktur, vilket har lett till en tydlig nedgång i orderingången och i företagens produktionsplaner”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för orderingång föll med 2,6 enheter till 43,4.

“Den största nedgången kommer från hemmamarknaden där indexet sjönk till 37,5 i september men även exportorderingången backade och har sedan mars befunnit sig under 50-strecket med undantag för juli månad”, skriver Swedbank och Silf.

Delindex för produktion sjönk samtidigt till 51,3, mot 51,9 i augusti och ligger därmed på den lägsta nivån i år.

“Produktionsökningstakten i industrin fortsätter därmed att tappa fart, vilket förefaller rimligt när orderingången försvagas även om produktionen tillfälligt kan ha hållits uppe i och med att företagen dragit ned inneliggande orderstockar. Det finns således en risk att delindexet kan backa ytterligare om orderläget fortsätter att försämras”, skriver Swedbank och Silf.

Du kanske också gillar