Hem Ekonomi Länsförsäkringar om räntehöjningen mot hushåll i Mariestad

Länsförsäkringar om räntehöjningen mot hushåll i Mariestad

förbi admin
0 kommentar

Höjningen av bolåneräntorna innebär ytterligare ett slag mot hushållens ekonomi.

Foto: Janerik Henriksson/TT/Genre

Höga elkostnader, dyrare mat och drivmedelspriser som rusat. Nu har dessutom bolåneräntan höjts. Smäll på smäll drabbar hushållen i Mariestad.

– Vintern ser ut att bli tuff för många familjer, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar har beräknat hur mycket högre utgifterna blir för en familj med två vuxna och två barn i december 2022 jämfört med december 2020. För dem som bor i en normalstor villa i Mariestad bedöms kostnaderna landa på 14 835 kronor mer än för två år sedan.

– Det är bara att konstatera att det är en enormt stor ökning som innebär att många familjer får dra i svångremmen ytterligare, säger Emma Persson.

Av höjningen på knappt 15 000 kronor står bostadskostnaden för drygt 15 procent. Detta efter att bolåneräntorna gick upp till 2,5 procent då Riksbanken höjde styrräntan den 20 september. Varje ökad procentenhet innebär en merkostnad för hushållen på 583 kronor per lånad miljon.

– Riksbanken flaggade för ytterliga höjningar i november och redan i början av nästa år kan vi förvänta oss bolåneräntor på fyra procent, säger Emma Persson.

Ger ränteråd

Hon delar med sig av ett par tips för hur hushållen kan hantera situationen.

– Nyttja konkurrensen på bankmarknaden och använd den bank som har bästa räntan. Sedan tycker jag att det redan nu är dags att låtsas att räntan är fyra procent och sätta in mellanskillnaden på ett räntebuffertkonto, säger Emma Persson och fortsätter:

– Annars är det de gamla vanliga råden som gäller: Sätt er ned, kolla vart pengarna tar vägen och dra ned på alla onödiga utgifter. För mig som bor med barn varannan vecka är det viktigt att handla i lågprisbutiker både vad gäller mat och kläder.

När kommer bolåneräntan att sjunka igen?

– Det är väldigt osäkert och beror på hur Riksbanken får bukt med inflationen samt hur den svenska ekonomin utvecklar sig i övrigt.

Har varit högre

Sedan 2005 har bolåneräntan pendlat mellan 1,52 procent (2009) och 6,39 procent (2008).

– Så det är ingen historisk höjning vi ser, men tillsammans med alla andra höjda utgifter så kan den bli kännbar. Men det är viktigt att komma ihåg att när bankerna gör en kreditprövning så ska du som köpare klara av en bolåneränta på 6-7 procent, säger Emma Persson.

I de ökade totalutgifterna gällande exemplet i Mariestad ökade elkostnaderna med 10 959 kronor, matkostnaderna med 1 049 kronor och drivmedelsutgifterna steg med 479 kronor.

Privatekonom Emma Persson kommer med tips om hur den höga räntan kan hanteras.

Foto: Länsförsäkringar

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar