Hem Ekonomi LO enigt om lönekrav: “Många har det kärvt”

LO enigt om lönekrav: “Många har det kärvt”

förbi admin
0 kommentar

LO:s representantskap, där beslutet om samordning ska tas, släppte på tisdagen för ovanlighetens skull inte in journalister. Skälet var att förhandlingarna väntades bli besvärliga. LO vill inte ha eventuellt bråk inför öppen ridå.

Nu har de olika förbunden kommit överens om att avtalsförhandlingar ska genomföras som samordnade förhandlingar.

LO-ordföranden Susanna Gideonsson kallar det på en presskonferens för ett första steg.

Flera saker återstår att komma överens om, som siffror på lönekravens storlek.

– LO:s medlemmar idag har det kärvt. Många har det riktigt , riktigt svårt. Många är lågavlönade och för dem slår inflationen hårt, säger Susanna Gideonsson.

Hon menar att LO behöver veta att även andra aktörer tar sitt ansvar och nämner Svenskt näringsliv, arbetsgivare och regering.

– Hur tänker de ta sitt ansvar för att se till att vanligt folk klarar sig genom vintern som kommer?, säger hon och fortsätter:

– Hur resonerar regeringen? Vi har inte hört ett enda förslag än så länge som faktiskt skulle underlätta för de som har det allra sämst.

Några siffror om lönekravens storlek är de ännu inte överens om, men det är heller inte syftet i det här läget.

LO-förbunden skriver i en gemensam skrivelse att avtalsperioden ska vara tolv månader.

De skriver vidare att de är eniga om att driva en solidarisk lönepolitik, som långsiktigt ger höjda reallöner, och som innebär lika lön för lika arbete och jämställda löner.

De ska inleda gemensamma förhandlingar med Svenskt Näringsliv även om villkorsförändringar i avtalsförsäkringarna.

LO-förbunden kommer att framställa krav enligt både krontalspåslag och procentuella påslag, beroende på inkomst. Brytpunkten för krontalspåslag ligger vid en lön på 27 100 kronor, för de med lägre inkomst än så kommer kraven att ställas på en löneökning i kronor.

Källa: LO

Du kanske också gillar