Hem Ekonomi Lotta Edholm: De ideella skolornas villkor ska ses över

Lotta Edholm: De ideella skolornas villkor ska ses över

förbi admin
0 kommentar

I torsdags beslutade regeringen att höja avgifterna för den som vill starta en ny friskola med mer än det dubbla. Dessutom planeras en skärpning av ägar- och ledningsprövningen, så att de som vill starta friskolor måste visa att de har ekonomiska resurser för att driva skolan under lång tid framåt.

Nu varnar de Idéburna skolornas riksförbund för att de skärpta reglerna kan slå ut de små aktörerna från skolmarknaden.

Hur ser skolministern på den risken?

– För det första måste den här typen av avgiftssystem bäras av dem som ansöker, inte av skattebetalarna. Och för det andra, oavsett om man är en ideell aktör eller en aktör som har någon form av vinstsyfte, så måste man ha kapital i botten, säger skolminister Lotta Edholm.

Under våren kommer utbildningsdepartementet stöpa om den pågående utredningen ”En skola utan vinstintresse”, som den förra regeringen tillsatte, genom att ge den nya tilläggsdirektiv.

Direktiven är ännu inte klara. Men enligt Tidöavtalet ska utredningen ”beakta förutsättningar som möjliggör för icke-vinstdrivande aktörer att starta och långsiktigt driva skolor”.

Idéburna skolors riksförbund menar att mindre aktörer skulle behöva lyda under ett annat regelverk för tillståndsprocessen.

Är det något som kan bli aktuellt?

– Det är för tidigt att säga. Men den här typen av långsiktiga frågor kommer att vara en viktig del när vi ger dessa nya direktiv, säger Lotta Edholm.

Hur ser du på risken att de små ideella skolorna ska försvinna?

– Utredningen kommer att se det som ett viktigt uppdrag att titta på just den risken. Men det viktigaste är inte om de är små eller vilken driftsform de har, utan det viktigaste är kvaliteten. Även aktörer som drivs ideellt kan hamnar i klorna på aktörer som inte ser till skolans, utan sin plånboks, bästa. Det är det som den här typen av lagstiftning vill förhindra.

Läs mer:

Skärpt granskning av koncerner slår ut ideella friskolor

Du kanske också gillar