Hem Ekonomi Lurade elbolag på miljoner: ”Pengar rann som kvicksilver”

Lurade elbolag på miljoner: ”Pengar rann som kvicksilver”

förbi admin
0 kommentar

På ytan såg allt ut som det skulle på energiföretaget Fortums två dotterbolag Göta Energi och Fortum Markets. Elkunderna blev fler med hjälp av telefonförsäljning och nya kontaktuppgifter till privatpersoner.

Men bakom fasaden tjänade två män – en mellanchef och en konsult – stora pengar på olagliga sätt under 2019 och 2020.

För att kunna sälja elavtal via telefon köper Fortums bolag in kundregister. Försäljningschefen beslutade att Fortum skulle betala 6,50 kronor för varje kundkontakt. Men i själva verket var kontakterna värda betydligt mindre än så. Enligt åtalet köptes kundkontakterna först för 1,50 kronor av ett bolag som konsulten kontrollerade. Sedan såldes samma kontakter vidare till Fortum för fyra kronor mer.

Tack vare de uppblåsta priserna från Fortum fick konsultens bolag in 3,1 miljoner kronor olagligt. Pengarna slussades över till konsulten och försäljningschefen.

– De här personerna har utnyttjat sin ställning i Fortum och Göta för att sko sig, säger kammaråklagare Leif Görts.

Kammaråklagare Leif Görts

Foto: Pontus Lundahl/TT

Konsulten och försäljningschefen har bland annat chattat med varandra för att styra affärerna, något som framgår av förundersökningen:

”Tja, kan du godkänna fakturan från xxx (konsultens företag) för adresserna?”

”Har fört över pengar till dig nu ;)”

Utöver de uppblåsta priserna för kundkontakter har försäljningschefen och konsulten även utnyttjat sin ställning när de för Fortums räkning gett uppdrag till telemarketingbolag.

– De har fått pengar under bordet av telemarketingbolagen, säger Leif Görts.

Chefen och konsulten lät bolagen jobba för Fortum på villkoret att de gav duon mutor. De två brottslingarna krävde ofta tio procent på försäljningen som bolagen gjorde åt Fortum. Chefen fick enligt stämningsansökan sammanlagt 2,8 miljoner kronor i mutor medan konsulten tog emot mutor för sammanlagt över två miljoner kronor.

De olagliga affärerna uppdagades när anställda kontaktade Fortum genom en så kallad visselblåsarfunktion. Det gick då rykten om ”konstigheter” och mutor kring försäljningschefen och konsulten. Efter larmet anlitade Fortum en advokatfirma, som bland annat granskade försäljningschefens arbetsdator och arbetstelefon. Utredningen ledde till en polisanmälan och därefter har Nationella antikorruptionsgruppen på polisen arbetat med fallet.

Utöver chattarna mellan de två brottslingarna har viktiga bevis i utredningen varit räkenskapsmaterial. Men de bärande bevisen har enligt Leif Görts varit pengaströmmarna.

– Vid en ordentlig kontoanalys ser man betalningarna från de olika bolagen. När man ser hela bilden blir det tydlig att pengar rann som kvicksilver ner i fickorna på de två huvudinblandade, säger han.

”Tack vare visselblåsare fick vi uppgifter om otillbörliga förmåner”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum Sverige.

”Tack vare visselblåsare fick vi uppgifter om otillbörliga förmåner”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum Sverige.

Foto: Fortum

Konsulten döms till fängelse i tre år och tre månader för bland annat medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta och grovt bokföringsbrott

Hovrätten dömer chefen till fängelse i tre år och sex månader för grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta och grovt bokföringsbrott.

Hur har de här två personerna kunnat låta sig mutas och tillskansa sig miljoner på Fortums bekostnad?

– Det är ingenting som vi kan prata om. Det vi kan konstatera är att tack vare visselblåsare fick vi uppgifter om otillbörliga förmåner, vilket bröt mot våra regelverk och koder, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef för Fortum Sverige.

Hur ska ni se till att det här inte händer igen?

– Det kan vi inte heller kommentera. Men Fortum har efter det som hänt bland annat jobbat på att utveckla processen för internkontroll i inköpsfunktionen.

Läs mer:

Konsumentverket granskar elbolagen: bristande prisinformation

Du kanske också gillar