Hem Ekonomi Många är smittade av coronaviruset

Många är smittade av coronaviruset

förbi admin
0 kommentar

Folkhälsomyndigheten gör återkommande undersökningar av hur stor del av befolkningen som har eller nyligen har haft en en covid-19-infektion.

Den senaste undersökningen gjordes i slutet av september i år och baserades på prover från 1 687 personer i åldrarna 2–94 år, från elva av Sveriges regioner.

Resultatet visar att 1,5 procent var positiva. Att man bär på viruset behöver inte betyda att man har symptom.

Det ungefär samma nivå som vid den förra undersökningen i mars, då 1,4 procent bar på viruset.

– Tack vare den höga vaccinationstäckningen och att omikronvarianterna inte orsakar allvarlig sjukdom för de flesta, är behovet av intensivvård begränsat, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande. 

Hon fortsätter:

– Samtidigt har antalet patienter inom slutenvården och boende inom äldreomsorgen som är positiva för SARS-CoV-2 varit relativt högt under en längre period. Därför är det inte förvånande att vi fortsatt ser höga nivåer av viruset i befolkningen.

Sara Byfors: Vaccin bästa skyddet

Byfors tillägger att vaccinering enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det bästa skyddet mot svår sjukdom och död.

Från och med den 1 september rekommenderas personer som är 65 år eller äldre, och personer från 18 år som är i riskgrupp, att vaccinera sig med en påfyllnadsdos mot covid-19.

Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport, som gäller för vecka 39 (26 september–2 oktober) visar att smittspridningen är i princip oförändrad jämfört med föregående vecka.

Antalet avlidna med covid-19 är på en lägre nivå än under sommaren. Antalet intensivvårdade per dag ligger enligt Svenska intensivvårdsregistret ganska konstant på mellan 10 och 20 patienter.

LÄS MER: Hur ska jag tänka kring påfyllnadsdosen?
LÄS MER: Hur vet vi när pandemin är över när viruset är kvar?
Följ senaste nytt i Expressens livesändning.

Du kanske också gillar