Hem Ekonomi Matpriserna störtdyker – så blir det i Sverige

Matpriserna störtdyker – så blir det i Sverige

förbi admin
0 kommentar

De nya siffrorna från FN visar att de 95 mest omsatta jordbruksprodukterna sjönk i pris med cirka nio procent under juli månad.

Priserna för spannmål sjönk hela 11,5 procent sedan jämfört med juni. Dels som en reaktion på överenskommelsen mellan Ukraina och Ryssland, som stoppade blockaden av ukrainska hamnar. Dels för att den säsongsbaserade tillgången – skörden – på flera håll blivit bättre. 

Som en direkt effekt på att Ukraina börjat exportera spannmål igen sjönk priserna på vete med hela 16,5 procent, uppger FN.

De vegetabiliska oljorna sjönk ännu mer i pris och är ner 19,2 procent på en månad. Priserna är nu de lägsta på 10 månader. Mejeriprodukter sjönk 3,8 procent – men är fortfarande drygt 25 procent högre än vid samma tidpunkt förra året. 

Det genomsnittliga livsmedelspriset ligger fortfarande 13,1 procent högre än i juli 2021 efter stora ökningar de senaste månaderna. 

FN: Finns många osäkerheter

Maximo Torero, chefsekonom på FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, välkomnar det nya beskedet – men flaggar för att oron inte är över.

”Fallet i livsmedelspriserna från mycket höga nivåer är välkommet, särskilt ur tillgången till mat. Det finns dock fortfarande många osäkerheter, bland annat höga gödselpriser, som kan påverka framtida produktionsmöjligheter och bönders försörjning”, skriver han i en kommentar.

LRF: Prisuppgången kommer avbrytas

För konsumenterna i Sverige kan det dröja innan några lättnader i livsmedelspriserna märks. Bönderna är fortsatt hårt ansatta av höga energipriser och gödselpriser, även om foderpriserna lättar, menar Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk rådgivare vid LRF. 

Prisnedgången ”bör visa sig i livsmedelskedjan framöver”, tror Lars-Erik Lundkvist.

– Den fortsatta prisuppgången kommer nog avbrytas, sen kommer nog priserna ligga kvar på en bra mycket högre nivå än vad vi är vana vid på grund av energiläget och krigsläget.

Huruvida priserna kommer gå ned ännu mer beror på hur kriget utvecklar sig. 

– Och naturligtvis hur det går med spannmålstransporterna från Ukraina, säger Lars-Erik Lundkvist.

Det stora skördebortfallet i Ukraina under våren håller också kvar en högre prisnivå. Enligt LRF handlar det om en tredjedel av skörden i Ukraina 2022 som gått till spillo. 

LÄS MER: Bopriserna rasar – värsta sen finanskrisen
LÄS MER: Ingves arv: Riksbanken går från kris till kris
LÄS MER: Premium Så mycket dyrare blir ditt liv i höst – sök där du bor

Se även: ”Desperat beroende av spannmålsexport”

Du kanske också gillar