Hem Ekonomi ”Men herregud! Jag är kär i min husvagn” – Sydsvenskan

”Men herregud! Jag är kär i min husvagn” – Sydsvenskan

förbi admin
0 kommentar

Våren 2020 köpte Cajsa Olsson en husvagn, en Adria 305, av en bekant. Nu följer fler än 20 000 personer hennes renoveringsprojekt och resor på Instagram.

”Jag tycker inte om att framhäva mig själv. Jag älskar att såga, spika och allt, men det kanske inte alltid blir jättebra”, säger Cajsa Olsson ödmjukt som svar på frågan om hon är händig. Här syns hon inne i sin renoverade husvagn.

Bild: Niklas Gustavsson

Framför radhuset i Åstorp står den – husvagnen. Den ser ut att vara stationär, framför har Cajsa Olsson byggt ett trädäck av återbrukade lastpallar.

– Det är för att det ska se lite ordentligt ut när den står här hemma, säger hon.

Cajsa vill inte gärna skryta, men till slut erkänner hon att hon är ganska händig.

”Ibland är jag här inne och då hör jag folk som går förbi och säger att den är väldigt gullig”, säger Cajsa Olsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Cajsa Olsson köpte husvagnen i maj 2020. Hon är en van campare sedan tidigare. Först med sina föräldrar när hon växte upp, därefter med hennes före detta särbo. De brukade åka utomlands i hans husbilar.

Annons

– Han köpte nya husbilar, så där kunde jag inte fixa. Men jag ville så gärna måla och fixa till en husvagn, säger Cajsa Olsson.

Annons

Under köksbänken, som är ett gammalt köksbord, gömmer sig en gasspis. Det gäller att utnyttja alla utrymmen.

Bild: Niklas Gustavsson

Hon började leta efter en begagnad husvagn, men ekonomin tillät inte alltför dyra köp. Till slut hittade hon den perfekten husvagnen – en Adria 305 från 1980. En bekant sålde den till henne för ett par tusenlappar.

– Det var träfärgat i köket och på luckorna, lite dassig färg. Gardinerna var klassiskt 70-tal, gröna och orange. Golvet var fint, men det var söndrigt, säger Cajsa Olsson.

Renoveringsprojektet var i hamn. Att gå in i husvagnen nu är som att gå in i ett ombonat hem. Den rymmer de flesta förnödenheterna. En toalett i form av en porta-potti, rinnande vatten och gasspis. Det enda som saknas är en dusch.

Cajsa Olsson har över 20 000 följare på instagram. ”Det är kul att man kan inspirera. Jag har bara mött positivitet”, säger hon.

Bild: Niklas Gustavsson

Husvagnen är 4,25 meter lång, med dragkrok inräknat, och ungefär 2,10 bred.

– Den är väldigt liten, men den rymmer jättemycket ändå, säger Cajsa och öppnar demonstrativt lucka efter lucka.

Hon har återbrukat det mesta – köksbänken är gjord av ett gammalt köksbord och gardinstängerna av gamla rullgardiner.

Inspiration har hon fått från sociala medier.

– Jag lägger jättemycket tid på den. Att göra den körbar, det kanske tog en och en halv månad. Men nu är det snart inte mer jag kan göra, känns det som, säger Cajsa Olsson.

Annons

Annons

Nu åker hon och hennes fyra barnbarn ofta på resor. Ett av barnbarnen önskade sig en egen resa med mormodern till Ullared, och det fick hon.

– Det var därför jag köpte den, för att få tillbringa tid med dem.

”Det är en del som målar sina husvagnar utvändigt, men det tar lite emot. Jag tycker om kontrasten med det gamla utvändigt”, säger Cajsa Olsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Ibland trängs alla fem i husvagnen. De får förvisso sova ganska trångt, men barnbarnen klagar aldrig.

– När min dotter skulle hämta oss en gång var alla fyra ungar inne i husvagnen samtidigt. Då sa hon: ”Herregud, så här snälla och tysta är de aldrig när de är ute med oss i en stor husvagn”.

Fler än 20 000 personer följer henne numera på Instagram.

– Jag har varit med i Allers, jag och barnbarnen har gjort videosar själva. Innan jag skaffade husvagnen hade jag inte kunnat tänka mig det. Det är alla positiva kommentarer jag får som gör att jag vågar. Jag har växt lite grann av det här, säger Cajsa.

”Jag lade ut bilder från Facebook, och då började jag inifrån. Sista bilden var tagen utifrån, och då blev folk förvånade över hur liten den är”‚ säger Cajsa Olsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Vad är det bästa med husvagn?

– Det är frihetskänslan och att kunna åka iväg. Och för mig är det väldigt avkopplande. Jag tänker varje gång jag går in här: ”Men herregud! Jag är kär i min husvagn”. Det är knäppt, säger Cajsa Olsson.

Vad nästa äventyr blir återstår att se. Det första projektet är att laga bilen, som dessvärre har gått sönder.

Cajsa Olsson har pysslat ihop ett eget Fia med knuff, där husvagnar har en central roll.

Bild: Niklas Gustavsson

Du kanske också gillar