Hem Ekonomi Mercedes lanserar eget laddnätverk – Dagens PS

Mercedes lanserar eget laddnätverk – Dagens PS

förbi admin
0 kommentar

En av Teslas främsta styrkor har länge varit deras laddinfrastruktur. Det har det amerikanerna ett enormt försprång, något som andra aktörer måste ta igen. Nu lanserar Mercedes ett eget laddnätverk.

Laddnätverket ska byggas ut i Europa, USA, och Asien. Tanken är att upp till 10 000 laddare ska ha installerats till slutet av decenniet.

Mercedes satsar först på USA

USA är den första marknaden som kommer att få Mercedes-laddare. Det är en av märkets största marknader samt en av de marknader där folk är som mest elbilsfientliga.

Till 2027 ska det amerikanska laddnätverket vara helt utbyggt och kommer då att bestå av 400 knytpunkter och över 2 500 laddare. Tanken är att täcka hela det amerikanska fastlandet.

Laddarna kommer att vara utplacerade i närheten av motorvägar, stora korsningar, och metropoler. Tanken är att Mercedes-laddarna kommer att erbjuda en mer premiumorienterad och pålitlig upplevelse.

Alla laddstationer kommer att erbjuda toaletter, närhet till restauranger, tak så att man inte blir blöt om det regnar och övervakningskameror.

Mercedes-Benz EQS 450+ är en sann djurvän. (Foto: Marcus Berggren)

Upp till 30 laddare per anläggning

Beroende på efterfrågan kommer det finnas upp till 30 snabbladdare, med en effekt på upp till 350 kilowatt.

Det ska även vara möjligt att flertalet bilar laddar på maxeffekt för att minimera väntetider, något som tveklöst är viktigt för Mercedes kunder.

Nätverket kommer att vara öppet för alla bilmärken, men Mercedes-kunder kommer att få särskilda förmåner – exempelvis möjligheten att reservera en laddstation.

Exakt när laddarna når svensk mark återstår att se, men med hänsyn till att Sverige är en prioriterad marknad när det gäller elbilar lär det ändå vara i ett tidigt skede, åtminstone när utbyggnaden väl påbörjas i Europa.

Läs även: Mercedes lanserar första världens elektriska husbil [Dagens PS]
Läs även:
Nya Mercedes eSprinter har galet bra räckvidd [Dagens PS]
Läs även: Recension av Mercedes-Benz EQS 450+ [Dagens PS]

Du kanske också gillar