Hem Ekonomi Mikael Odenberg om anklagelserna mot assistansbolaget: ”Ska röja upp”

Mikael Odenberg om anklagelserna mot assistansbolaget: ”Ska röja upp”

förbi admin
0 kommentar

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, drar in tillståndet för Lystra personlig assistans – dotterbolag till Curira AB – med omedelbar verkan, något som Dagens industri var först att rapportera om.

Bristerna inom Curira-koncernen och Lystra har varit så pass allvarliga att tillståndet dragits in utan förvarning. ”Misskötsamheten är sammantaget så allvarlig att den enligt Ivo:s bedömning inte går att läka”, skriver myndigheten i sitt beslut.

I mars i år skrevs två tidigare ministrar in som ledamöter i Curiras bolagsstyrelse: Cristina Husmark Pehrsson (M) och tidigare försvarsminister (2006–2007) Mikael Odenberg.

– Jag och Cristina gick in i styrelsen för tre månader sedan. Det förefaller att det finns en ryggsäck där det är saker som inte har fungerat men det är ingenting som jag kan överblicka, säger Mikael Odenberg till DN.

Parallellt med att börsnoterade Curira tillsatte en ny styrelse, har Ivo granskat bolagets verksamhet såväl som bolagets ledande befattningar och personer. Genom aktieägaröverlåtelseavtal så sent som i december 2021 samt privata affärer och förvärv under våren har bolagen inom koncernen försökt ”undkomma att olämpliga personer ska omfattas av Ivo:s granskning”, enligt myndigheten.

Mikael Odenberg menar att det finns skäl till att styrelsen har bytts ut och att bolagets affärsupplägg har varit seriöst.

– Uppenbarligen har det funnits felaktigheter i det förflutna. Många nyckelpersoner har lämnat verksamheten och det har utsetts en helt ny styrelse men även det vänder man nu emot Curira. Det tycker jag är lite märkligt, säger Odenberg.

Samtidigt menar den tidigare toppolitikern och styrelseledamoten att Ivo:s anmärkningar kommer att hanteras.

– Min förhoppning är naturligtvis att Curira ska kunna fullfölja sin affärsidé. Så att klienterna får den service som de ska ha och att Försäkringskassan inte betalar för något annat än den service som utförs, säger Mikael Odenberg.

Bolagets nuvarande vd Adam Grabavac tillträdde rollen 28 april. Till Expressen säger han att myndighetens granskning och kritik riktar sig mot felaktigheter som redan åtgärdats.

– Beslutet grundar sig i ett resonemang att själva bolaget är olämpligt oavsett vilka som för närvarande finns i bolaget. Ingen av de personer som sitter i den nuvarande ledningen kan lastas för det som Ivo lägger bolaget till last, säger Adam Grabavac till Expressen.

Grabavac uppger för tidningen att Curira kommer att överklaga Ivo:s beslut om indragning av tillstånd.

Försäkringskassan har sedan Ivo:s granskning stoppat samtliga utbetalningar till Lystra och till Curira.

– Det här är företrädare som vi har anmält tidigare. Ivo:s beslut kommer inte som någon överraskning. Vi vet ju att assistansen är en brottsutsatt ersättning som drabbar brukare hårdast. Det är höga belopp som betalas ut och det är våra gemensamma skattemedel som hamnar i fel fickor, säger Linus Nordenskär, nationell samordnare inom assistansfrågor vid Försäkringskassan.

”Nu är det fullt fokus att komma i kontakt med de berörda brukarna”, säger Linus Nordenskär vid Försäkringskassan.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ivo:s beslut innebär att Lystra har en vecka på sig att avveckla verksamheten; den 27 juni ska avvecklingen av bolaget vara avslutad. Försäkringskassans omedelbara stopp av utbetalningar gör att uppemot 500 brukare ska informeras och tilldelas ny assistans.

– Nu är det fullt fokus att komma i kontakt med de berörda brukarna. Via telefon, och vi skickar brev till dem också. Vi måste säkerställa att de kan välja en ny betalningsmottagare och utförare som har tillstånd av Ivo, säger Linus Nordenskär vid Försäkringskassan.

På tisdagen var handeln med aktier i bolaget fortsatt stoppad.

Du kanske också gillar