Hem Ekonomi Nordea: Boräntan kan fördubblas till årsskiftet

Nordea: Boräntan kan fördubblas till årsskiftet

förbi admin
0 kommentar

Nordea spår att den korta boräntan kommer fördubblas till slutet av året, då Riksbankens styrränta väntas ligga på 1,75 procent.

Inflationen ligger långt över Riksbankens mål och den svaga kronan driver på den ytterligare. På grund av inflationen spår Nordea i sin senaste boränteprognos att den korta boräntan till årsskiftet kommer fördubblas, det skriver Nordea.

Hos flera länders centralbanker har tonläget skärpts och den Europeiska centralbanken planerar att höja räntan, då är det svårt för Riksbanken att inte följa efter.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth skriver att risken är stor att räntan höjs med 0,5 procentenheter vid alla årets tre återstående Riksbanksmöten, till en ränta på 1,75 procent, samt att långräntorna också väntas stiga, men inte lika mycket som korträntorna.

”När Riksbanken höjer räntan påverkar det mer eller mindre omgående de hushåll som lånar till rörlig 3-månadersränta. Det betyder att räntan för många mer än fördubblas till årsskiftet om Nordea har rätt i sin prognos”, skriver hon på Nordeas webbplats.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hökarna spekulerar – och slår klorna i din boränta [Dagens PS]

Du kanske också gillar