Hem Ekonomi Norsk styrränta höjs med 50 punkter

Norsk styrränta höjs med 50 punkter

förbi admin
0 kommentar

I räntebeskedet flaggar centralbankschefen Thomas Jordan och hans direktion för att det kan krävas mer räntehöjningar i närtid. Centralbanken slår även fast att man är redo att göra interventioner på valutamarknaden om det skulle krävas.

Den schweiziska francen, som lyft mot euron i den geopolitiska oron i veckan, backar något efter beskedet.

Inflationen i Schweiz är betydligt lägre än i många andra västländer, med den senaste noteringen på drygt 3 procent.

I sitt räntebesked sänker Schweiz centralbank tillväxtprognosen för den schweiziska ekonomin till omkring 2 procent i år, mot 2,5 procent i senaste föregående prognos. Inflationen väntas kretsa kring 3 procent under året för att sjunka till 2,4 procent 2023 och 1,7 procent 2024.

Med räntehöjningen hamnar styrräntan i landet på 0,50 procent och ligger därmed på plus efter åtta år på minus. Nu är det bara Japan som är kvar under nollstrecket med styrräntan, på minus 0,10 procent.

Den japanska valutan, yenen, sjönk till den lägsta nivån på 24 år sedan Japans centralbank i ett räntebesked förklarat att man fortsätter med sina massiva stödköp på obligationsmarknaden för att hålla nere räntenivån och låter styrräntan vara oförändrad på minus 0,10 procent.

Den japanska inflationen har också stigit på senare tid, men till en betydligt lägre nivå än i USA och Europa. Kärninflationen, exklusive livsmedelspriser, lyfte till 2,8 procent i augusti.

Men enligt Japans centralbank är efterfrågan i Japans ekonomi fortfarande svag och även om man importerar inflation på grund av den svaga yenen är banken noga med att klargöra att penningpolitiken inte syftar till att uppnå någon viss växelkurs.

I Norge höjer centralbanken styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 2,25 procent.

Beskedet kommer sedan en lång rad andra centralbanker också höjt räntan ovanligt mycket på senare tid, även Riksbanken, som höjde styrräntan med rekordstora 100 punkter i tisdags.

I räntebeskedet flaggar centralbanken för att det troligen blir en räntehöjning till i november.

”Prisökningarna ligger klart över vårt mål på 2 procent”, skriver centralbankschefen Ida Wolden Bache i en kommentar.

Norges Bank har med torsdagens höjning höjt styrräntan från noll till 2,25 procent på ett år och i bankens räntebana ser det ut som att räntan kommer fortsätta höjas till omkring 3 procent i vinter.

Läs mer:

Börsen faller i linje med omvärlden

Carl Johan von Seth: Därför har dollarn aldrig varit dyrare

Du kanske också gillar