Hem Ekonomi Nytt nummer av Life Science Sweden – Stor intervju med Thomas Eldered

Nytt nummer av Life Science Sweden – Stor intervju med Thomas Eldered

förbi admin
0 kommentar

I det nya numret av Life Science Sweden kan du bland annat läsa längre intervjuer med en av de mest framgångsrika entreprenörerna genom tiderna i svensk life science och med Karolinska-professorn som nu tar över taktpinnen i Kungliga Vetenskapsakademien.

Nu är ett nytt nummer av Life Science Sweden skickat till tryck, i vanlig ordning fullspäckat med nyheter, intervjuer och reportage om svensk life science.

För tio år sedan var förhoppningarna höga på att biosimilarer skulle dra ner priserna på biologiska läkemedel som länge hade toppat listorna över de dyraste preparaten. Hur har det gått? I det här numret följer vi upp det.

I mitten av 1990-talet var Thomas Eldered chef för en av Pharmacias fabriker i Stockholmsområdet då det stod klart att anläggningen skulle läggas ner och mer än hundra människor riskerade att sägas upp. Men det skedde inte. Istället köpte Thomas Eldered och kollegan Lars Backsell fabriken, vilket kom att blir startskottet på en av de största framgångssagorna i svensk life science. Läs vår intervju med Thomas Eldered där han berättar om tiden med Recipharm och om nya utmaningar.

Kungliga Vetenskapsakademien med anor från 1700-talet är känd för att dela ut Nobelpris, men även mycket annat står på agendan. Vi möter nya preses Birgitta Henriques Normark och samtalar om forskning och om hennes nya uppdrag.

Numrets vetenskapshistoriska reportage handlar om pseudovetenskapsmannen Trofim Lysenko som blev Josef Stalins favoritbiolog. Hans teorier, som snabbt blev populära inom det Sovjetiska etablissemanget, bidrog både till massvält och död.

Anna Törner, Björn Arvidsson och Petter Hartman medverkar med krönikor och reflektioner kring ämnen som opioidkrisen, precisionmedicin och kunskapssamhällets utmaningar.

Läs också om Business Swedens life science-team, om Huddinge-företaget Alzecure som utvecklar läkemedel mot två av de mest svårbehandlade sjukdomarna, de senaste jobb- och karriärnyheterna och mycket annat.

Trevlig läsning!

Samuel Lagercantz, chefredaktör


Du kanske också gillar