Hem Ekonomi Oatly tvingas ta in pengar – överleva framöver

Oatly tvingas ta in pengar – överleva framöver

förbi admin
0 kommentar

Havredryckstillverkaren Oatly kommer tvingas ta in pengar för att överleva framöver. Samtidigt som Oatly sätter in stora sparpaket måste bolaget dra in 2 miljarder kronor i nytt kapital.

Det har inte varit några glada siffror för svenska Oatly under året där bland annat kinesiska lockdowns har lett till att aktien dalat med 80 procent hittills i år.

Oatly behöver nytt kapital

Bolaget kommer behöva nytt kapital för att överhuvudtaget överleva framöver skriver Reuters. 

I rena siffror kan det handla om runt motsvarande två miljarder som havredryckstillverkaren behöver dra in under första halvan av 2023.

Men det ser inte ut att räcka eftersom analytiker uppger att bolaget kommer göra av med över fem miljarder kronor under de kommande två åren, så därför kommer vd:n Toni Petersson behöva kämpa för att få bolaget att sluta bränna pengar och istället dra in mer genom investerare.

Stora sparpaket

Petersson har uppget stora sparpaket som bland annat innebär att många anställda får gå, samtidigt som tillverkningen kommer satsa på mer outsourcing som drar ner på kostnaderna.

Vid noteringen på Nasdaq i New York i maj förra året värderades Oatly till motsvarande cirka 83 miljarder kronor, och under sommaren hade den siffran sjunkit till knappt 24 miljarder kronor. Aktien har samtidigt sjunkit som en sten – från omkring 283 kronor till för närvarande runt 17 kronor.

Läs även: Oatly förlorar marknadsandelar i USA – bra för konsumenter [Dagens PS]

Läs även: Oatly problemtyngt i USA – aktien rasar [Dagens PS]

Du kanske också gillar